Јапанци тужни због слободних дана

Поводом абдикације цара Акихита, Јапанци неће радити од 27. априла до 6. маја. Просечан Јапанац користи само десет слободних дана годишње, што је половина од укупног броја дана које имају за годишњи одмор.

Абдикација цара Акихита, кога ће на престолу заменити његов најстарији син, Нарухито, није много обрадовала неизлечиве радохоличаре у Јапану, пише Гардијан.

Многи ће похрлити на туристичко путовање у иностранство, али радници плаћени по сату не веселе се одмору.

Како пише Гардијан, не веселе се ни многи родитељи запослени у услужном сектору, јер брину шта ће с децом док они раде.

Током 10 дана празника, деци неће бити на располагању уобичајена решења – продужени боравак у школи или у вртићу.

Многи једноставно немају никакву идеју како да проведу слободне дане. 

„Искрено, не знам како да проведем време сад кад смо изненада добили 10 дана празника. Ако пожелите да путујете, свуда ће бити пуно, а поскупели су и туристички аранжмани. Могао бих на крају да завршим код родитеља“, каже Сеисху Сато, запослен у финансијској фирми.

Јапанске новине Асахи спровеле су анкету која је показала да се 45 одсто анкетираних „осећа несрећно“ кад је реч о дугом одмору, док се 35 одсто „осећа срећно“.

Око 60 одсто Јапанаца осећа кривицу када користе плаћени годишњи одмор, а многи кажу да је то због шефова који на изостанак са посла не гледају с одобравањем.

Без обзира на пословичну марљивост, у Јапану, као и у другим земљама, недостаје радне снаге, па су измењени имиграциони закони како би из иностранства могло да дође 340.000 радника у наредних пет година, пише Гардијан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво