Брисел: Само срцем можеш видети јасно

Европска унија покренула је кампању на друштвеним мрежама о земљама Западног Балкана, коју је до сада видело више милиона људи. Тим поводом, у центру Брисела представљен је мурал који говори о културним везама Европе и Балкана.

На корак од главног трга у Бриселу, запостављени простор добио је нову намену. Мрачни зид у споредној улици постао је уметничко дело које привлачи пажњу.

Млади уметник из Сарајева Рикардо Драшкић насликао је мурал посвећен људима са Балкана и њиховим културним везама са Европом.

„Ово дело сам схватио изузетно озбиљно зато што је прилика не само да покажем себе, своје презиме већ и своју државу и регион из којег долазим у једном мало другачијем, позитивнијем, срећнијем, лепшем светлу“, рекао је Рикардо Драшкић.

„Само срцем можеш видети јасно“ наслов је мурала, позајмљеног из књиге Мали Принц. То је позив на љубав, толеранцију и помирење, објашњава аутор.

Федерика Могерини каже да је погрешно говорити о приближавању Балкана Европи, јер је Балкан већ у срцу европске историје, географије и културе.

„Довешћу и своју ћерку да види овај мурал, верујем да ће јој се свидети. Мислим да ово уметничко дело доводи Балкан тамо где му је место, у срце Европе. На нама је, на ЕУ, институцијама, властима у региону и земљама чланицама да уведемо Балкан у ЕУ. То је следећи корак“, рекла је Федерика Могерини.

Шта ће бити следећи корак на политичком плану неизвесно је, али је спољнополитичка служба ЕУ покренула кампању на друштвеним мрежама која показује да људи са Балкана већ увелико доприносе Европи, у спорту, култури и другим областима.

Желим да моје дете одраста међу различитим културама и развија се у простору без граница, истакла је глумица из Србије Христина Поповић.

„Моји бака и дека су активно учествовали у борби против фашизма у Другом светском рату. Моје одрастање прошло је у кризама, санкцији и ратном окружењу. Ја не желим да моја ћерка пролази кроз ту врсту искуства“, каже глумица Христина Поповић.

У кампањи која је имала већ 11 милиона прегледа на друштвеним мрежама, о месту Балкана у Европи говорили су и македонски редитељ номинован за оскара, Милко Манчевски, класични гитариста из Црне Горе Милош Карадаглић, као и познати фудбалер из Босне и Херцеговине Един Џеко, први играч који је постигао више од 50 голова у три главне европске лиге.

„За мене је велико богатство што сам играо у толико земаља, с обзиром на то да сам научио и све те језике, од Чешке до Немачке, Енглеске и Италије. И сигурно да ме то на неки начин чини и европским човеком“, истакао је Един Џеко.

„Ја сам разумела да је ЕУ настала на принципима мира, слободе, једнакости, солидарности и могућности образовања младих. Ако је то тако, ја бих због садашњих и будућих генерација волела да се то деси, да будемо део ЕУ једног дана“, напоменула је глумица Христина Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво