Преци китова су имали четири ноге и копита

Откривен је фосил древног четвороножног кита са копитима, што научницима даје увид у то како су се преци највећих сисара на Земљи од копнених претворили у водене животиње.

Џиновски 42,6 милиона година стари фосил откривен је у седиментним наслагама на обали Перуа и из њега се чини да је био прилагођен за живот у мору и на копну.

Ноге са копитима чини се да су биле способне да носе тежину његовог гломазног тела на копну. Друге анатомске особине, попут снажног репа и „мрежастих“ стопала, указују на то да се добро сналазио у води.

„Китови су изузетан пример еволуције. Од малих копитара прешли су пут до плавог кита којег имамо данас. Веома је занимљиво пратити пут како су покорили океане“, истакао је Тревис Парк, стручњак за китове са Природњачког музеја у Лондону.

Старији и мањи претци китова са четири уда већ су откривани, али овај најновији попуњава рупе у знању које су научници до сада имали.

„Други примери из тог периода нису били потпуни. Нисмо знали колико су тачно били адаптирани за који вид окружења“, објашњава Оливије Ламбер са краљевског белгијског Института за природне науке.

Најновији примерак показује да су рани китови могли да пливају данима, па и недељама, а да и даље буду способни да се крећу по копну.

„Упркос томе што је могао да плива без проблема, и даље је имао мала копита на прстима. Био је много способнији да се креће на копну од, примера ради, данашњих фока“, каже Парк.

Оштри зуби и издужена вилица указују на то да су се древни китови можда хранили рибама и раковима.

Перувијском фосилу фали последњих неколико пршљенова тако да није сигурно да ли је на крају репа имао „весло“, које данашњим китовима омогућава да се упркос величини крећу и брзином од 50 километара на сат,

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво