Професорка славистике из Финске гаји овце у Србији

Информатичар и професорка славистике из Финске дошли су у околину Ваљева да гаје овце. Миа и Иван Тадић имају модерну фарму на којој шире стадо романовских оваца - расе која је код нас регистрована тек недавно.

У Јасеници, предграђу Ваљева, Тадићи су закупили фарму на седам хектара. За романовске овце су се одлучили јер су, кажу, међу најплоднијим расама. Јагње се три пута за две године, а често на свет доносе четворке. Посао су организовали по угледу на модерне фарме у Финској.

„Пласман је, може се рећи, бољи него што смо очекивали. Ми смо, пре свега, планирали некако да највећи део те јагњади иде као кланичка роба. Међутим, толика је потражња за овом расом због те плодности, тако да добар део, поготово женке јагњади, иде у приплод даље“, објашњава власник Иван Тадић.

Да би унапредили генетски потенцијал стада, Иван је направио програм за укрштање. Информатику је завршио у Финској, а пре тога у Србији Војну академију.

Са Миом се упознао у Ваљеву, када је као студенткиња дошла да усаврши српски. Без обзира на то што је модерна пастирица, Миа и даље пише за локални лист у родном граду Керава у околини Хелсинкија.

„Мене некако интересује вуна, јер вуна је природни материјал, јако леп материјал, а нажалост, у целом свету се доста баца вуне, и у Србији и у мојој родној Финској. Имам утисак да ова вуна може бити интересантна за ваљање. Има оно суво пустовање и оно мокро пустовање, имам планове за оба“, каже Миа Тадић.

Један од главних мотива за бављење овчарством, наглашавају Тадићи, јесте да са своје троје деце живе у пророди.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво