Италијански рецепт за пасту и посао

Становник Италије у просеку поједе око 30 килограма пасте годишње, а на располагању му је чак 80 врста тестенине. У Србији се не једе ни приближно толико, али искусни заљубљеници у овај медитерански специјалитет и те како умеју да препознају добру пасту, а поједини од тога и да направе уносан посао.

Не раде у кухињи, али за свега неколико минута могу да направе ручак. Осим што уживају у пасти, Оливера и Бојана је и производе. Инспирацију за посао добиле су на пропутовању Италијом, а рецепт за тестенину, кажу, истоветан је оном на југу Европе.

„Наш производ чине три главна састојка. Tо су: најквалитетније брашно, које увозимо из Италије, свежна јаја и вода, тек онолико да се добије конзистенција. Производ је потпуно свеж, без икаквих додатних адитива, било каквих појачивача укуса, арома или било којих боја. Поступак изгледа тако што се она прави свакодневно и пролази кроз одређени технолошки поступак пастеризације, брзог хлађења на веома ниској температури, да би на крају добили финални производ“, објашњава Оливера Обрадовић, једна од покретачица посла.

А док нису дошле до финалног производа саветовале су се са стручњацима из Италије. Они су их упутили у то које машине треба да користе, али и открили рецепте за тесто и сосеве. Након савладаних лекција, засукале су рукаве.

Kада су пре непуних годину дана покренуле производњу пасте знале су да се неће ту зауставити.

Убрзо су отвориле и продавницу где могу да се дегустирају сви производи који настану у радионици. Понуду су обогатиле сосевима и сиревима, без којих је паста незамислива.

„У понуди су три соса: помодоро басилико-парадајз и босиљак, чувени болоњез сос и алфредо сос, са парменезаном и тартуфима“, наводи Оливера.

За сада производе двадесетак врста тестенина, различитих облика. Императив је да су увек свеже. То им је била предност, али и обавеза када су излазиле на тржиште.

„Излазак на тржиште је био тежак и изазован, пошто је ово стварно нешто прво код нас на тржишту и јединствено. До сада нису били овог обима произвођачи свеже тестенине, који имају директан контакт са купцима кроз своје малопродаје. Имали смо задатак да направимо разлику у односу на фаст фудове, јер ми нисмо фаст фуд, али и разлику у односу на ресторане, јер нисмо ни ресторан. Потпуно смо нови концепт“, истиче Бојана Дамјановић, други члан тима.

Изазовно је било и приближити се купцима, како укусом тако и ценом. Зато су се поредили са тестенинама које се налазе у малопродајама.

„Јесте да квалитет одваја и квалитет препознају, али цена је та која је преломна да у континуитету неки производ може да заживи на тржишту“, сматра Бојана.

А да њихова идеја заживи помогао им је Фонд за развој, од кога су добили старт-ап кредит. Да иду у добром смеру, потврђују им купци. Рецепт за успех не откривају, али зато су у сваком тренутку спремне да поделе рецепт за пасту. 

У питању је најједноставнија паста, јер има само три састојка. Скувате тетстенину за два минута, истопите путер, додате доста млевеног црног бибера, убацитете тестенину директно ту и додате пекорино сира. За четири минута скините са ватре и послужите.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара