Ћоше Џејмса Бонда

Љубитељима Џејмс Бонда познато је да је творцу овог лика, Ијану Флемингу, инспирација био српски агент Душан Попов те се увелико спекулише да је управо из тих разлога Данијел Крејг стигао у Београд, где би требало да се снима наставак филма о чувеном агенту 007.

У близини Бондовог ћошета је и продавница која је добила назив по једном од тајних имена агента Попова, Душка Попова.

По многима је био највећи обавештајац Другог светског рата и инспирација редитељу Ијану Флемингу за лик Џејмса Бонда.

„Чула сам да је он био оригинални Џејмс Бонд. И живео је у Лондону. И да је у ствари он био инспирација за филм о Џејмсу Бонду. Обично Бонда замишљате као неког енглеског обавештајца, англосаксонског, а не медитеранског“, каже станарка зграде Бондовог ћошета.

Шта је истина, а шта мит знао би једино Душко Попов, каже нам један од станара, који у стилу свог комшије такође жели да остане тајанствен.

„Радио је за Интелиџенс сервис и за немачку обавештајну службу, био је шармантан, да га баците, тако кажу, на главу, он ће се дочекати на ноге. Невероватан је био, елоквентан човек, завршио је права, после рата је живео као правник, финансијски и економски саветник на западу. Женио се два пута, ако не и три, нисам улазио у те детаље“, истиче станар зграде.

Кажу да је био љубитељ живота, човек беспрекорног стила и велики шармер и заводник.

Већи део рата провео је у Лисабону, ту је од немачких агената добијао кључне информације о плановима Трећег рајха.

Потом би се враћао у Лондон и сва своја сазнања откривао британском МИ-6. Кажу и да је први обавестио Американце о јапанској инвазији на Перл Харбор, али је тадашњи начелник ФБИ-ја дисквалификовао Попова као неповерљив извор.

„Када је дошао крај рата, он је овамо дошао у униформи енглеског официра, што је Београђане јако зачудило јер нису могли да претпоставе да је он радио за енглеску обавештајну службу“, напомиње станар зграде.

После рата се више није бавио шпијунажом и живео је лагодно све до смрти 1981. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара