Брус Ли и формула на струју

Како изгледа кућа у којој је живео Брус Ли, а како трка електричних аутобомила у Кини?

Некадашњи дом Брус Лија у Јонгћингфангу у јужној провинцији Гуангџоу поново је отворен за посетиоце у суботу, после три месеца реновинрања. Ову двоспратну кућу од око 200 квадратних метара купио је Брусов отац Ли Хаићуан.

Кућа и данас има главне карактеристике тадашњег периода, као што су резбарије на дрвету и стаклу, али је реновирана тако да укључује 13 различитих поглавља које представљају Лијеве главне животне догађаје и достигнућа. Осим легендарног кунг фуа, његов позитиван и одлучан дух, инспирисао је многе обожаваоце.

Прва серија трка електричних аутомобила одржана је овог викенда у кинеском летовалишту Сања, на познатом тропском острву Хаинан. Брзи, жестоки и електрични - 22 аутомобила на струју и 11 тимова тркали су се уским уличицама, такмичећи се на шампионату „Формуле Е“.

Хо Пин Тунг, један од учесника трке објашњава да је цео концепт шампионата усредсређен на ефиксаност и одговорно понашање према природном окружењу. Осим тога, то им даје прилику да се тркају на јединственом месту, у центру града, а публика може да гледа из близа.

Организатори „Фомуле Е“ кажу да промовишу еколошки начин живота и, још важније, дају подстицај индустрији електричних аутомобила.

Пол Ху, заменик директора маркетинга „Јагуар ленд-ровер Кина“ сматра да се кроз оваква такмичење промовише и масовна производња путничким електричних аутомобила.

„С једне стране, улажемо у такмичарске аутобомиле и тако долазимо до иновација које можемо да применимо како бисмо унапредили технологију за производњу путничких аутобомила“, наглашава Ху.

Трке „Формуле Е“ одржавају се у најнапреднијим градовима света, укључујући Хонгконг, Париз и Њујорк. Ове године трка је по први пут одржана у Сањи, летовалишту које називају кинеским Хавајима. Следећа шампионат биће одржан у Риму.

У југозападном кинеском граду Чунгћингу отворена је прва књижара са системом самоуслужне куповине. Све што је потребно је да се корисници региструју користећи Вичет, веома популарну апликацију за размену порука и новца у Кини.

Апликација садржи тачне податке о фонду књига у продавници, броју полица, обиму продаје и слично. Скенирањем баркода, књигу можете и да платите. Након плаћања, добићете кју-ар код са којим можете да напусте књижару кроз посебан излаз. Подаци прикупљени коришћењем овог система биће употребљени за боље разумевање захтева корисника, кажу у књижари.

Поље са сто хиљада лала налази се у кинеској провинцији Анхуи. Ове шарене сцене привукле су не само локалне мештане, већ и туристе из других крајева Кине. Читава област Шилин сада мирише на лале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи