Андора – рај за купохоличаре

У Европи постоји држава на чијој целој територији је дјути фри зона и прави рај за купохоличаре. Та држава је Андора.

Андора, највећа међу најмањим државама на свету, смештена је на врху Пиринеја, између Француске и Шпаније. Староседеоци чине тек четвртину од укупно 70 000 становника.Сматра се да потичу из шпанске Каталоније, о чему сведочи и каталонски, који је званични језик.

Иако Андора нема аеродром ни железницу, одличним путевима, који вијугају кроз импресивне планинске пејзаже, одлично је повезана са својим великим суседима, Шпанијом и Француском.

Највеће богатство, овој прилично изолованој државици, подарила је природа. Педесетих година прошлог века у Андору су стигли први туристи, заљубљеници у зимске спортове, лов и риболов.

То и дјути фри продаја постали су главни извор прихода ове земље, која годишње привуче 10 милиона туриста. Иако, најповољнија шопинг дестинација у Европи, Андора није чланица Европске уније, али ужива специјални статус и има исте трговинске погодности као и пуноправне чланице.

Њена три највећа града важе за европске трговинске центре са најразноврснијом понудом робе из целог света. Чак 2.000 бутика нуди гардеробу и обућу најпознатијих светских брендова.

Ту је и велики број парфимерија, златара, продавница техничке робе најновије генерације, по далеко нижим ценама од оних у осталим европским престоницама.

Становници Андоре могу се похвалити високим животним стандардом, највећом просечном дужином живота на свету од 83 и по године, али и највећим тобоганом на планети који је дуг 5.300 метара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво