Може много да попије, по целу ноћ не спава, а и често мења партнерке – хрчак

Хрчке многи сматрају погодним кућним љубимцима јер нису много захтевни, а деци су посебно забавни. Ипак, осим тога што то мало слатко створење, које плени пажњу трчкарајући сатима у свом точку, има чињеница које о хрчцима можда нисте знали.

Постоји 18 врста хрчака. Посебно су популарни европски хрчак, златни или сиријски хрчак, зимски бели патуљасти хрчак. Златни хрчци су ратоборни, љубоморно чувају своје станиште, па их је најбоље чувати у одвојеним кавезима. 

Хрчак је ноћна птица. Наравно, то има смисла за оне који живе у природи, јер су плен већих животиња, због чега дању мирују и крију се. То је и разлог зашто хрчци, који су љубимци, нису љубитељи наглих покрета ни гласних звукова.

Имајте на уму да је ваш љубимац и те како промискуитетна животиња. И мужјаци и женке имају велики број партнера. Током сезоне парења, мужјаци улазе у било коју јазбину и паре се са женкама на које наиђу, под условом да се она још није парила.

Хрци су забрањени на Хавајима и у Калифорнији. С обзиром на њихову високу стопу репродукције и чињеницу да те државе имају климу сличну омиљеној пустињској клими хрчка, ова мала створења су тамо незаконита.

Зуби хрчка никада не престају да расту и због тога се могу чак и поломити ако се горњи и доњи зуби сударе.

Хрчак је високотолерантан на алкохол. Иако бисте помислили, имајући у виду њихову мајушност, да хрчке алкохол може лако и брзо опити – није тако! Истраживање из 2015. године, показало је да кембелови патуљасти хрчци, могу попити око десет пута већу количину етанола него човек, пре него што покажу прве знакове пијанства.

Хрчци болују од болести од којих су неке присутне и код људи. На пример, подложни су салмонели, а такође су склони лимфоцитном хориоменингитису, који има симптоме сличне грипу. Пренос вируса и бактерија одвија се двосмерно. Као што хрчак на човека може пренети одређену болест, исто тако човек може заразити свог љубимца. Власник хрчка може му пренети, рецимо грип и заједно ће имати исте симптоме – цурење из носа, умор и кијавицу.

Иако тако мали, хрчци знају да се наљуте, буду утучени, срећни... Подложни су промени расположења, па ће тако, они окружени играчкама, бити ведријег духа, показали су експерименти.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи