Вратиле се видре у „Поњавице“

У Парку природе „Поњавица“ код Банатског Брестовца недавно су виђене видре, животиње које су проглашене угроженом врстом у Србији и које годинама нису настањивале тај простор. С обзиром на то да видре воле чисту средину, то је добра вест за водоток „Поњавица“, чија се вода класира углавном трећом и четвртом категоријом.

Упркос томе што су видре заштитни знак Парка природе „Поњавица“, одавно нису виђене на том подручју, јер је вода плитка, пуна муља и лако се загади, посебно у летњим месецима. Зато је све обрадовала вест да су чувари овог заштићеног природног добра код Банатског Брестовца видели и фотографисали две видре.

„Две видре, које су се играле у шипражју и води брзо су се уплашиле, побегле и нестале. Али добар је знак да су ту, јер видра тражи чисту воду и обиље хране као што су рибе, жабе и шкољке. Значи да су овде пронашле станиште које јој одговара“, објаснио је Срђан Јосимов, координатор Чуварске службе.

О „Поњавици“ брине Јавно-комунално предузеће „Зеленило“ из Панчева, које има у плану да ускоро, први пут од кад газдује, пориби водоток смуђом и шараном. Такође желе да засаде дрвеће у околини, за шта се још чека дозвола. Постоје и планови за туристички развој.

„Скоро смо добили и план посебне намене, који је урадио Завод за урбанизам из Новог Сада. Он подразумева изградњу визиторског центра, стаза за шетање и других садржаја туристичке природе“, истакла је Жења Маринковић из ЈКП „Зеленило“ у Панчеву.

Да би се тај план остварио, потребно је много новца, а пре свега треба измуљити „Поњавицу“. Присуство видри, али и других животиња, као што су лабудови и чапље даје наду да је могуће очистити и уредити овај парк природе, како би сви могли да уживају у њему.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво