Бескућник првак државе Њујорк у шаху

Дечак који је побегао од рата у Нигерији и са породицом живи у свратишту за бескућнике освојио је титулу шаховског шампиона у америчкој држави Њујорк.

Танитолува Адевуми, дечак од осам година, 2017. године је са родитељима и старијим братом побегао из Нигерије, од терора злогласног Боко Харама над хришћанима.

У Њујорку живи у свратишту за бескућнике, чекајући да се његовој породици одобри молба за азил.

Танитолува се са шаховском плочом и фигурама сусрео тек пре годину дана, а ипак је на државном првенству успео да победи све вршњаке из елитних школа, који годинама раде са приватним инструкторима.

Мало је недостајало да талентовани дечак не добије шансу да учествује у такмичењу, јер се чланство у шаховском клубу плаћа, па је мајка морала да пише молбу да би га примили, преноси Н1.

„Желим да постанем најмлађи шаховски велемајстор и да оборим светски рекорд“, поручио је млади шампион.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво