Рониоци једва чекају да му додирну дно

У малом пољском граду Мшчонов у близини Варшаве гради се најдубљи ронилачки базен на свету. Биће изазов чак и за најбоље пливаче, али многи рониоци једва чекају да му дотакну дно.

Пољски базен, назван „Дип спот“, на најдубљем месту достићи ће 45 метара.

Директор овог пројекта, Михал Баржински каже да су радови стиги до дубине од 20 метара, што је дубина која је задовољавајућа за већину ронилаца.

„Али када говоримо о базенима за оне који роне дубље или желе да тестирају своју опрему или вештину, за то ћемо морати да сачекамо још три месеца“, додаје Баржински.

Базен ће бити погодан за рониоце свих нивоа вештина и садржаће 27 пута више воде од стандардног базена дужине 25 метара.

„Ово је део базена који ће се изградити у фази два. То је заиста дубок део који ће продубити базен за још 25 метара. Користићемо посебну конструкцију, коју бисмо могли да опишемо као огромну бетонску цев“, објашњава директор пројекта.

До сада, најдубљи базен за роњење налази се у италијанском граду Монтегрото Терме. По Гинисовој књизи рекорда има максималну дубину од 42 метра. Ипак, „Дип спот“ ће титулу најдубљег носити кратко.

Већ је пројектован нови ронилачки базен са максималном дубином од 50 метара, који ће се градити у енглеском граду Колчестеру . Добио је и име „Плави амбис“ (Blue Abyss) и користиће се за симулацију услова у дубоком мору и истраживање свемира.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво