Гастро тура на крпљама, швајцарски рецепт који би Србија могла да примени

Ред шетње. Ред хране. Ред планинарења. Ред пића. И тако десет километара. Како изгледа швајцарски гастро-алпинизам искусио је познати водитељ и заљубљеник у природу Јован Мемедовић, који признаје да је идеја генијална и да би врло лако могла да се примени и у Србији.

Мемедовић каже да тура подразумева 10 километара пешачења, као и да је успон на неким деловима није уопште наиван. Због тога на сваких два километра стоји трпеза, на којој можете да бирате шта ћете да једете.

„Креће од слатког доручка, након којег долази још један доручак са мало ‚озбиљнијим‘ јелима, попут потажа од бундеве и сухомеснатих производа“, наводи водитељ.

После неких четири, пет километара пешачења стиже највећи успон, који је веома напоран.

„У прилично сам доброј кондицији, али сам чак и ја испустио душу. После тога вас чека једно релаксирајуће освежење у виду пива и више врста пица. Морам признати да је то било једно од најлепших окрепљења које сам пробао у животу“, истакао је Мемедовић.

Наставља се стазом без успона и стиже до места где ће бити ручак, који је добро одмерен и толико укусан да „вам је просто жао што не можете више да поједете“.

Крај пута је и почетна тачка са које се кренуло, а тамо све учеснике чека десерт и просеко.

У Србији од проје и кајмака до...

Својеврсни гастро-алпинизам смишљен је, како објашњава Мемедовић, као алтернативна скијању за све оне којима се не скија, а врло је лако извести и применити.

„Отишао сам да видим и снимим, јер је идеја добра и могла би код нас да заживи. Волео бих да неко код нас направи овако нешто“, каже водитељ.

Према његовим речима, код оваквих тура најважније је да се учесници осећају пријатно, опуштено и да схвате да то није никакво такмичење, већ да свако темпом који му одговара полако прође читаву туру.

Мемедовић има и неколико сугестија.

„У Србији би можда за први оброк могли да буду проја и кајмак. Други доручак би могли да буду неки сухомеснати производи. Након тога би могла да дође нека чорба, на пример телећа. Што се главног јела тиче, могао би да буде неки роштиљ. Домаћих ракија имамо колико хоћете. Мада не знам колико би ракија била препоручљива, мислим да би много људи пре времена одустали“, закључио је Мемедовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво