Како се стиже до среће

Генерална скупштина УН је резолуцијом, од 12. јула 2012. године, прогласила 20. март за Међународни дан среће. Тако се он данас прославља седми пут широм планете. О срећи су размишљали и писали многи познати људи, а у потрази за њом је скоро цео свет.

Један тренутак среће вреди као 1.000 година славе, говорио је чувени Волтер. Ивана Брлић Мажуранић је писала да кад си срећан и Сунце за тобом жури. Зато и није чудно што је срећа врло високо котирана на лествици жеља многих људи.

Управо она и унутрашње задовољство нас чине полетнијим, продуктивнијим, креативнијим и ефикаснијим. Психолози су закључили да она не подразумева тренутну екстазу већ испуњеност и задовољство које се осећа дуже време.

„Извори среће су, у највећој мери, добри и трајни односи са нама блиским људима. Такође, негде оријентација ка циљу и пут ка том циљу. Сам доживљај да сте у процесу који води ка нечему што цените чини да се људи осећају задовољим“, каже психолошкиња Невена Чаловска.

Занимљиво истраживање стручњака са њујоршког Универзитета Колумбија показало је да су Данци најсрећнији народ на свету. Иако се у Данској ради вредно и одговорно, радно време је раздвојено од слободног, које је резервисано за личне планове и уживања. Животни стандард је висок, социјалне систем уређен, а демократски има дугу традицију.

„Постоји једна конструкција коју ми зовемо формула среће и она се састоји од компоненти. Једна је наслеђе, значи оно са чиме се рађамо – темперамент, склоност да будемо оптимисти или песимисти. Друго су околности у којима се налазимо и један велики део су наше могућности и у тим могућностима се крије или се налази наша шанса да будемо срећнији – да будемо активни у односу на то који су наши циљеви, да умемо да будемо захвални и да препознамо оно што имамо, да не будемо сувише заробљени прошлим лошим искуствима и да умемо да поштујемо оно што имамо и да умемо то да активирамо“, објаснила је Невена Чаловска.  

Ко мисли да је срећан, он је заиста срећан, рекао је познати песник Јован Дучић. Ако узмемо ову мисао као истину, остаје нам да верујемо да је срећа, као стање задовољства, спокоја и испуњености, заиста у нама и да је можемо открити, развити и достићи преданим личним развојем и начином живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво