Експлозија метеора коју нико није приметио

Трећа по јачини експлозија метеора у последњих сто година догодила се 18. децембра 2018. године, али скоро нико није приметио упркос томе што је метеор у додиру за земљином атмосфером експлодирао јачином од 173 килотона ТНТ, десет пута снажније од атомске бомбе бачене на Хирошиму 1945. године.

Метеор је експлодирано на небу изнад Беринговог мора, код полуострва Камчатка у Русији. Експлозију је забележило 16 инфразвучних станица широм света које су постављене да откривају нуклеарне експлозије у Земљиној атмосфери.

Траг дима који је метеор оставио после експлозије случајно је фотографисао јапански метеоролошки сателит „Химавари 8“ који се случајно задесио на небу у том тренутку. Наводно, метеор је експлодирао изнад Беринговог мора у близини комерцијалне авионске линије између Северне Америке и Азије, али нико није пријавио било какав необичан догађај.

„Када видите ове инфразвучне таласе, одмах знате да је дошло до удара или великог ослобађања енергије“, каже астроном Алан Фицсимонс са универзитета „Квинс“ у Белфасту за часопис Њу сајентист.

Наса је спровела независну истрагу о овом догађају уз помоћ сателита америчка војске. Израчунали су да се метеор кретао брзином од 115.200 км на сат и да је експлодирао на надморској висини од 25,6 км.

На основу сателитских снимака, процењује се да је метеор у пречнику био широк око 10 метара и да је имао масу од приближно 1.400 тона. Иначе, по Насиним критеријумима астероид би морао имати најмање 140 метара у пречнику да би био класификован као опасан по Земљу.

Експлозија метеора у Чељабинску јачине 440 килотона која се догодила 2013. године оштетила је зграде у пречнику од неколико стотина километара. Том приликом је повређено 1.200 људи, али, на срећу, нико није погинуо. Сличан догађај из 1908. године у Тунгуској области сравнио је са земљом око 2.000 квадратних километара сибирске шуме.

Наса је од 1988. године забележила 774 атмосферске ватрене кугле, од којих је велика већина без икаквих последица експлодирала изнад Земљиних океана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво