Могуће је, Егејско и Средозмено море на истом летовању

На једном одмору спојити боравак на два различита мора, можда делује као веома тешко оствариво, али је и то могуће уколико одлучите да недељу дана проведете на незаборавном једрењу чувеним Гулетима.

Гулети су аутентични турски једрењаци, познати на југозападној обали Турске. Данас, ове једрилице варирају у величини, од 14 до 35 метара, и прилагођене су туристима. На бродовима постоје кабине за путнике у које се могу сместини највише две особе.

Одакле отпочети своје незаборавно једрење

На једрење можете кренути из Бодрума или Кемера, у зависности да ли желите да отпочнете своје путовање из Егејског или Средоземног мора.

Бодрум је познато туристичко летовалиште на граници Егејског и Средоземног мора. Преставља популарно туристичко одредиште због своје живописне обале и богатог ноћног живота. Град има преко 32.000 становника и сваке године га посети велики број туриста. Има благу медитеранску климу.

У граду се налази средњевековна тврђава Халикарнас која је данас претворена у подводни археолошки музеј. Бодрум је значајан по томе што се у њему налази једно од седам светских чуда - гробница краља Маусолуса, од које је настао назив за монументалне гробнице, маузолеј. Од гробнице се до данас одржао темељ и неколико скулптура.

Кемер je приморски град на 40 километара западно од саме Анталије. Чини га 53 километара прелепе обале опасане падинама Тауруса са западне стране и тиркизним Медитераном. Обала има типичну медитеранску климу, топло, суво време и топло море. Има 33 000 становника, од чега 11.700 живи у самом Кемеру, а остала важнија места су Белдиби, Гојнук, Чамјува, Кириш и Текирова.

Главна карактеристика Кемера су хармонично укомбиноване природне лепоте: море, планине и борове шуме. Обала од Белдибија до Текирове обилује нетакнутим плажама у заливима, чешће камених и шљунковитих, него пешчаних. Природа и плаже Кемера одлична су предиспозиција за удобан породични одмор.

У околини Кемера има пуно тога и за оне који воле авантуру и обиласке, па треба издвојити Гојнук кањон, Улупинар, Олимпос, Фазелис... Сам град Кемер обилује клубовима, баровима, ресторанима, плажама са плавом заставицом и јахт марином од 320 везова.

Које све опције једрења постоје

У зависности од тога које желите да буде крајње одредиште на вашем одмору из снова можете одабрати три варијанте једрења.

Кекова, мало острво у Турској, у Анталијској регији. Кекова је острво од укупно четири и по квадратна километра, и није насељено.

Залив Гокова - дугачак и узан залив Егејској мора између Бодрума и Датца полуострва у југозападној Турској. Бодрум је највећи град овог залива.

Додеканез или Додекани, острва у југоисточном крају Егејског мора, у близини источне (турске обале) Егеја. Острва Додеканеза су сва у оквиру државе Грчке.

Од 2011. године, префектура Додеканез подељена је на пет округа. Додеканез чини велики број острва - око 160, од чега је велики број мали и ненасељен (око 80 одсто). Великих острва има 12, и то су: Астипалеа, Мегисти, Калимнос, Нисирос, Кос, Родос, Карпатос, Патмос, Касос, Сими, Лерос и Тилос. Клима на Додеканезу је средоземна. Острва спадају у сушнији део Грчке, где су лета дуга, без већих падавина, док су зиме благе.

Лето нам је све ближе, па и све више маштамо о заслуженом одмору, а најбоља припрема је добро се информисати. Зато је наша препорука да то учините на званичном сајту и боље се упознате са целокупном понудом за летње дестинације, крстарења, једрења...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи