Ко кува за Новака Ђоковића

За Лазара Несторовића храна је извор енергије, а кулинарство изазов. Припрему веганског менија доживљава и као уметност и као науку и каже да је начин на који уносимо храну веома важан.

Импровизација, упорност и стално усавршавање. Основни су састојци за сваки рецепт Лазара Несторовића.

Као дете Лазар није маштао о томе да постане кувар, иако је одувек пратио емисије о спремању хране.

„И даље размишљам да ли је довољно бити само кувар, али мислим да морамо много више да учимо да бисмо успели у животу, добро је бити и пекар и посластичар и све заједно“, каже Лазар, заменик шефа кувара у ресторану.

Сваку намирницу коју припрема мора добро да познаје. Рижото је спремао и јео месец дана док га није довео до савршенства.

„Треба да се познају намирнице у срж јер ако не познајемо намирницу не знамо како ће се она понашати, ако је ватра висока, ако је ниска, ако неку намирницу убацимо пре неке друге. Постоји одређен редослед намирница. Увек треба да се импровизује и усавршава“, каже Лазар.

Посебно је вешт у припремању веганске хране коју и сам конзумира.

„Искључиво због здравља и изазова, увек је лако спремити месо, јаја, млеко, а веганска  исхрана је  тек пре 10 година почела да се убацује у јеловнике и то даје нама куварима прилику да бар прилог направимо савршено“, истиче Лазар.

Не само начин припреме намирница већ и начин конзумирања од велике су важности за добар пријем хране у организму. 

Лазар истиче да је сам чин конзумирања хране бита јер ако гледамо телевизију,тада ум збуњен и не зна шта да ради“.

На доживљај узимања хране, као и на сваки други сегмент у животу утиче и стрес.

„Стрес је једна од кључних ствари за стомак, јер ако сте под стресоми  и тело не зна да ли вас неко напада или сте повређени. Тада тело реагује избацујући сву храну из себе, као да се спрема за бежање“, истиче Лазар.

Стрес у кухињи није добродошао, мада га има често. 

„Веома је стресно из дана у дан. Причамо о људима који желе да успеју у животу и морају много више себе да дају, јер страдају кичма и вене. Нема кувара кога не боле вене“, објашњава кувар.

Пуно поверење у Несторовићев мени и кулинарске вештине има и Новак Ђоковић када је у Србији. Тада њему и породици храну припрема Лазар.

„Све што сам до сада спремио било је добро, Новак је специфичан. Што се тиче исхране, није компликован. Његова победа је због његовог ума“, истиче Лазар.

„У професији је ум најзначајнији, јер ако ми дозволимо да неко утиче на нас онда смо направили велику грешку. Постајемо робови, јер ко су они да одлучују, ако нам неко ускомеша осећања, када треба да одлучујемо у минути, то је велики проблем у кухињи, јер се ту све мора завршити за минут“, каже Несторовић.

Храна је за Лазара извор енергије, а кулинарство много комплекснија професија од пуког задовољавања чула. 

„За неког ко хоће да успе, мора дуже да остаје на послу и када му се заврши смена. То је кључ успеха да учиш како би постигао шта желиш“, закључује Лазар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво