Да ли је радна биографија увек огледало кандидата

Хоће ли вас позвати на разговор за посао зависи од првог утиска који је ваша биографија оставила на послодавца. Екипа РТС-а проверавала је зашто је важно да си-ви буде огледало онога ко га шаље и шта све морате имати на уму када се представљате.

Добар посао углавном захтева и добро образовање. Али да би студенти по завршетку факулултета дошли до радног места најпре морају знати како да се представе послодавцу. Управо то уче на радионици за писање радне биографије.

„Никад не бих изоставила то колико сам комуникативна и колико волим са другим људима да успостављам контакте, јер мислим да је то за моју будућу професију јако важно“, каже Јелена Чоловић студенткиња новинарства на Факултету политчких наука.

Њен колега Никола Маринковић истиче да му је важно да његова биографија буде особена и да се разликује од шаблона. 

У приватном сектору, конкретно у Београду, на једно радно место може да претендује и до 500 кандидата. Да би повећали изгледе за запослење поједини „обогате“ биографије.

„Да бисте истакли себе ви онда представљате да знате неколико страних језика. Онда рецимо у неким пољима које се тичу вештина врло често људи наводе примере вештина које су уобичајене за навођење, па се исто тако претерује са неформалним образовањем“, истиче Пајазит Помак из Центра за развој каријере ФПН-а.

Није добро претеривати, као што није пожељно да у фиоци имате само једну биографију. У компанији која запошљава око 12.000 људи саветују да си-ви пишете изнова сваки пут када конкуришете за посао и у складу са оном позицијом коју желите да обављате.

„У просеку петнаест одсто кандидата који се пријављују за неку позицију не испуњавају услове за ту позицију, тако да кандидати не читају некада детаљно конкурсе, па се самим тим пријаве за нешто за шта немају званично искуство“, примећује Урош Мирић из сектора људских ресурса компаније „Делез“.

Према његовим речима, често се дешава да кандидати намерно изостављају ставке из своје каријере јер их не сматрају релевантним, а које су заправо изузетно важне и можда би их баш то издвојило у односу на друге.

А да бисте били препознати замислите да имате само 30 секунди да се представите. То што бисте рекли о себи је управо оно што треба да се нађе и у вашој радној биографији, рећи ће вам упућени.

Било да желите да се представите на професионалној мрежи или конкретном послодавцу пре него што поставите, односно пошаљете биографију размислите колико вас она реално представља.

Да бисте стигли до другог корака, односно разговора за посао важно је да биографија буде ваш одраз, чак иако вам се он у потпуности не допада. У супротном свако улепшавање лако се провери, а то вас може избацити из трке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара