Вук и вино у друштву најбољих

На светском такмичењу сомелијера (познавалаца вина), одржаном у Антверпену у Белгији, представник Србије Вук Вулетић ушао је у полуфинале.

Велика је част наћи се међу 19 најбољих сомелијера на свету. Сваки такмичар има по 15 минута на располагању да само на основу мириса и укуса онога што је у чаши дâ најдетаљнију анализу вина: од арома до сорте грожђа и земље из које вино долази.

„Какво је то вино по мирису, укусу, какве су то ароме, да ли је раскошно, да ли је лагано, да ли је пуно, лепршаво. На крају да каже да ли то вино долази из Француске, Италије, Шпаније, која је сорта грожђа, какав је алкохол, али и све остало што следи, што је заиста изузетно захтевно јер постоји преко 3.000 винских сорти на свету“, каже Вук Вулетић.

За Вука је најтежи део теста био писмени део са изузетно детаљним и прецизним питањима, за која каже да је било потребно навести имена 14 села која имају право да производе фортифидовано вино на Кипру.

„То је мислим питање на које ни кипарски такмичар није знао одговор“, каже Вук.

Представник Србије, међутим, остварио је јако добар резултат у првом делу такмичења, што га је одвео директно у полуфинале, односно међу 19 најбољих сомелијера на свету.

„Сама реч да се ради о светском првенству значи да су ту најбољи од најбољих у својим земљама, сам крем де ла крем ове професија. Ући у првих тридесет од 66 је заиста велики успех, а тек у полуфинале, односно 19 најбољих на свету“, истиче Ђурђа Катић из Удружења сомелијера Србије.

„Ово је од великог значаја не само за нас као удружење већ и за гастрономију, ресторатерство и хотелијерство Србије и Балкана, могу да будем слободан да кажем јер смо показали да такмичар који живи и ради у својој земљи у свом ресторану може да победи на балканском такмичењу и дође у полуфинале“, напомиње Дејан Живковски, председник Удружења сомелијера Србије.

Светска такмичења сомелијера одржавају се од 1969. године на сваке три године.

„Ниво непрекидно расте. Нема више малих земаља. Као у фудбалу, све више се шири знање. Националност више не игра улогу. Овде се успоставља и јако добар однос између такмичара“, каже Вилијем Вутерс из Белгијског удружења сомелијера.

У Удружењу сомелијера Србије истичу да успех Вука Вулетића сврстава Србију међу најбоље винске земље на свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво