Нису баш за њиву – гумени опанци по којима слика жена полицајац

Сеоско домаћинство некада није могло да се замисли без гуменог опанка. Ова обућа је и данас популарна а посебну инспирацију дала је Драгици Јевтовић која их осликава на јединствен начин.

Драгица је била прва жена – начелник полицијске управе у једном граду. На тој функцију у Ужицу, провела је више од шест година. Каже да сада, када има више времена, ужива у цртању, а нарочито у осликавању гумених опанака.

„Уметност је, док сам била начелник и док сам радила у полицији, нешто што је мене инспирисало, давало ми снагу да наставим, јер полицијски посао носи пуно стреса, пуно обавеза, одрицања, велике одговорности и ситуације где треба да се буде хладне главе у доношењу значајних и важних одлука. Мени је цртање сада уметност којој могу да се посветим много више. То ми је био, осим породице, извор енергије за даље“, рекла је Драгица Јевтовић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Осликавала је и стакло, флаше, вазе... За уметност се интересовала још од раних школских дана. Каже, имала је дивне учитеље у основној школи који су у сваком ученику могли да пронађу оно што је највредније.

Полицијској управи у Ужицу припадају станице у Чајетини са Златибором, Косјерић, Пожега и Ариље и Бајина Башта а Драгица каже да је, док је она била начелник, та управа имала највећи проценат запослених жена, више од 25 одсто, а да добар број њих је био и на руководећим радним местима.

„Мени је драго да сам у својој каријери начелника полицијске управе, као прва жена, показала да нема баријера у пословима. Отворила сам пут, мислим, другим женама у овој професији да могу бити на таквим радним местима и да могу да доносе одлуке, мислим чак и боље него мушкарци“, каже Драгица.

Додаје да је важно да полиција буде у служби грађана.

„Ту смо да као професионалци пружимо пуну заштиту грађанима али и да грађани виде да ми имамо и нека друга интересовања. Имамо колеге који се баве цртањем, вајарством, оне који су правили предмете од дрвета, а да не причам колико њих има који су били песници. То прилика да грађани схвате да смо ми део њих“, рекла је Драгица.

Када говори о својим интересовањима и гуменим опанцима које осликава воћним и цветним детаљима, Драгица открива да су, због специфичне подлоге, први примерци били експеримент.

„Могу да се користе као модни детаљ, нису баш да се изађе у њиву са њима, за сада их поклањам пријатељима“, закључила је Драгица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво