Колико знате децимала броја Пи

Сваког 14. марта многи људи у свету окупљају се наизглед чудним поводом - обележавају Дан броја Пи. У Београду је тај дан обележен једанаести пут догађајем „Није сваки дан Пи дан“ у Ликовној галерији Коларчеве задужбине.

Број Пи својом тајанственошћу изазива велико интересовање научника и свих љубитеља математике и бројева. Сви знају за тај чувени број, једино је разлика у томе колико децимала могу да наведу. На Дан броја Пи, организују се дружења и такмичења.

Драган Сатарић из Викимедије Србијa један је од оних који су пре 11 година покренули обележавање Дана броја Пи у Србији.

„На интернету сам нашао да су се у Сан Франциску неки научници и други људи сетили да је јако занимљиво да тај дан који је 3.14, дакле 14. март, који је успут речено и дан рођења Алберта Ајнштајна, обележе тако што ће да се окупе, и онда имају некакве тортице или нешто и друже се“, рекао је Драган Сатарић.

Са бројем Пи у везу се доводе многобројне занимљивости. У њему свако може да пронађе свој датум рођења. У првих 100.000 децимала најчешће се понавља број један. Немогуће га је приказати као разломак. Да бисте навели 6,4 милијарде децимала требало би вам 133 године рецитовања без паузе.

Међутим, многи би поставили питање због чега је важно обележавати Дан броја Пи.

„Важно је, као и све остало у животу што је важно, а ситнице су. Ситнице су најважније у животу. Ми смо некако много оптерећени крупним стварима, а увек пропуштамо неке мале, можда небитне, а у ствари врло важне ствари. Рецимо, играјући се тога да обележавамо Дан броја Пи, ми млађима омекшавамо приступ ка нечему што се сматра досадним, напорним и тешким“, истиче Драган Сатарић.

Осим што је интересантнан, број Пи је веома важан. Примењује се у математици и физици. Незаобилазан је у архитектури, грађевини и астрономији. Због тога је важно да се приближи што већем броју људи.

„Чему све ово? Ради популаризације науке, приближавања науке ученицима, студентима нематематичких смерова“, истакла је Бојана Сатарић, координатока пројекта и председница Секције наставника информатике Србије.

Пројекат су спровели Задужбина Илије М. Коларца и Средња школа ЕПА. Осим Драгана Сатарића и Бојане Сатарић присутнима су се обратили помоћница министра за електронске комуникације у Министарсту трговине, туризма и телекомуникација, проф. Ирини Рељин, саветник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, мр Биљана Марић, и потпредседник Извршног одбора Друштва математичара Србије и професор на Математичком факултету, др Филип Марић.

Ученици школе ЕПА одржали су мултимедијалну презентацију о броју Пи као и краћи перформанс у вези са децималама тог броја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво