И даље се не зна да ли је Цока вучица или пас

Животиња коју су прошле године радници "Ветерине Београд" ухватили у једној улици у Миријеву и даље је смештена у Београдском зоолошком врту. Да би се утврдило да ли је у питању мешанац вука и пса или чист вук, потребно је урадити анализу ДНК.

Кад наиђу радници Зоо-врта или посетиоци, Цока се узнемири и иде лево-десно по малом кавезу. Комшије су јој вукови и шакали, а на њеном кавезу и даље нема табле, јер је неопходно урадити анализе ДНК да би се утврдило да ли је вук или пас.

Тај посао поверен је Биолошком факултету, у чијој је лабораторији испитиван само један молекул ДНК. Чак и да је другачије, посао стручњака не би био лак.

Професор др Душан Кецкаревић са Биолошког факултета наглашава да је проблем када се анализира митохондријална ДНК што те анализе могу навести на закључак да је у питању пас. Пошто се зна да се та митохондријална ДНК наслеђује преко мајке, такав закључак се може донети само ако се са сигурношћу зна да је мајка пас.

„С друге стране, можете да добијете резултат да то одговара или је близу секвенци вукова који су ухваћени у природним стаништима и да закључите фактички да је мајка вук“, додаје др Кецкаревић.

Други део анализе односи се на упоређивање грађе тела, зуба, крзна и изгледа животиње и то треба да се уради на Ветеринарском факултету.

Да би сазнали дефинитивно да ли се ради о псу или вуку или о мешанцу, морали бисмо да анализирамо читаву ДНК те животиње. Да би закључили нешто из тога ми бисмо претходно морали да имамо анализу једне широке лепезе како паса тако и вукова и да имамо базу њихових секвенци, односно резултата анализа ДНК секвенци, објашњава професор Биолошког факултета.

„Онда би могли да тврдимо анализом тих бројних секвенци да ли постоје разлике на том нивоу између популације вукова и популације паса и можда, кажем можда, да кажемо дефинитивно да ли се ради пре о вуку или о псу“, закључује професор Душан Кецкаревић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштење је другачије. Поступак везан за животињу која је смештена у Зоо-врту још се води, заједно са Инспекцијом за заштиту животне средине.

На Биолошком факултету утврђено је да је реч о хибриду вука и пса. У допису Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде наводи се да до окончања поступка нису у могућности да износе детаље инспекцијског надзора, јер се против власнице води судски поступак.

У сваком случају, све док се са сигурношћу не утврди да ли је у питању мешанац или вук, Цока ће остати у Зоо-врту.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи