Пронађена изгубљена писма Николе Тесле

Пронађена су два писма Николе Тесле, за која се мислило да су изгубљена, а реч је о писмима која је велики научник упутио Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку, потврдили су Танјугу у „Адлигату“.

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача „Адлигата“) и часописа Недељник.

Према речима Виктора Лазића, оснивача „Адлигата“, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

„Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну“, каже Лазић.

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама „Адлигата“ од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. мар 2019, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

?

Spominje ga jednom u ratu struja !

(четвртак, 07. мар 2019, 14:10) - ja [нерегистровани]

1

Isto možeš proveriti da to nije sto posto tačno ,već da je bio protiv Tesle gde je zakonski morao tako da nalaže po zakonu te države jer je sud u pitanju ko i tumačenje originalnih transkripta odakle su vadjene gluposti iz konteksta !

(четвртак, 07. мар 2019, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Kralj i njegov generalni...???

Su odlukom voljenog namjesnika ,
29 novemmbra 1943 postali clanovi titine komunisticke partije..

(четвртак, 07. мар 2019, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Однос Тесле и Пупина

Колико су били блиски може се видети и из Пупинове сјајне књиге "Од пашњака до научењака", где нашироко говори о многим проналасцима и научницима тог времена, а Теслу, свог земљака и највећег од свих, не спомиње ни један једини пут.

(четвртак, 07. мар 2019, 05:08) - inonimus [нерегистровани]

Istina

Na sudu je Pupin zajedno s Markonijem svedocio protiv Tesle/u vezi Teslinog izuma radio valova/.Mozete provjeriti u biblioteci na Brajant Parku,NewYork.

(среда, 06. мар 2019, 23:05) - Gordana [нерегистровани]

Istina

Sreća je za ovu zemlju da takvo blago bude u njoj. Hvala entuzijastima koji, hvala Bogu, još uvek ima. Autentičnost pisama je dokazana i njihov put od Tesle dovde se zna. Neprocenljivo i vanvremenski dokaz da su priče baš to- samo priče a istina u njima.

(среда, 06. мар 2019, 21:19) - anonymous [нерегистровани]

@Ćirilica

А ти, црни Заре? Како ти пишеш?

(среда, 06. мар 2019, 19:12) - Vaste [нерегистровани]

?

Drug,Radoje Janković je umro 1943 tako da je teško mogao lično da kaže nešto u emisiji trezor osamdesetih ! Uostalom dobri ili loši odnosi njih dvoje se sastali nakraju a njihove odnose samo su amo oni zbali sve ostalo su naglabanja teoretičara budalaština i komunistučko srozavanje Pupina od pedesetih je uradilo svoje !

(среда, 06. мар 2019, 19:06) - Petar [нерегистровани]

Istina(ne)

To za emisiju trezor RTS-a, mora da je neka greška. Gospodine, navodite sledeće:"... To je licno rekao Jankovic u toj emisiji davno snimljenoj." Nekadasnji konzul Kraljevine Jugoslavije je živeo do 29. novembra 1943. godine. zato i nije mogao da da izjavu na televiziji osamdesetih godina proslog veka.

(среда, 06. мар 2019, 18:59) - Zare 1 [нерегистровани]

Ćirilica

Radosna vest za sve Srbe ovog sveta i još jedan dokaz hrvatima pisan ćirilicom i Teslinom rukom da je Tesla koristio ćirilicu jer je bio Srbin a ne Hrvat.