Хоће ли ветрењаче поново бити симбол Панонске низије

Ветрењаче, некадашњи симболи непрегледне Панонске низије, готово да су нестале. Било их је у скоро сваком селу, а данас је остало свега десетак и то у лошем стању. Под заштитом су државе, али о њима нико не брине.

Прошло је 220 година од како је подигнута прва ветрењача у Војводини у околини Зрењанина. Њу је саградио Агоштон Киш по повратку из Холандије. Ветрењаче у Војводини највише се граде крајем 18. и почетком 20. века, када је саграђена и ова у Белом Блату.

„На темељима претходне суваче саграђена је ветрењача. Она је била део привредног напретка, али имала је и неку другу димензију – социјалну димензију. Ветрењача је грађена од 1880. до 1896. године, а градио ју је господин Јан Бурит који је био Арађанин. Доселио се са својом породицом управо због те ветрењаче и све до 1938. године она је користила енергију ветра“, каже професор Милан Недељков из Белог Блата.

Тренутно стање ветрењача најтеже пада онима у чијем власништву су се налазиле све до тренутка док нису прешле под заштиту државе. Са носталгијом се присећају дана када су ветрењаче радиле.

Професор и хроничар Дејан Бошњак каже да је у Меленцима некада било осам ветрењача, у селу Елмиру било је три, у Куману шест, а у Тарашу једна.

„Лепо је било живети на ветрењачи због тога што су поред ветрењаче ишла огромна стада коња, крава, волова, оваца и прасади. Немам речи, лепота је било гледати како са једне тако и друге стране одлазе на пашу“, присећа се Дејан Бошњак.

Поставља се питање како зауставити даље пропадање и урадити ревитализацију постојећих ветрењача.

„Требало би пре свега користити фондове Министарства културе Републике Србије и фондове Покрајинског секретеријата за културу, а између осталог и европске фондове. Са њиховом обновом и ревитализацијом оне би могле имати пренамену у виду музеја“, објашњава Бранислав Милић из Завода за заштиту споменика у Зрењанину.

У време ветрењача жито се углавном жњело уз помоћ српова. Касније су дошле косе, цео посао радиле су сеоске мобе. Моба одавно нема, а с њима су нестале и ветрењаче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво