Летело перје, Цезар на трону у Мокрину

Село Мокрин код Кикинде по гускама је познато широм света јер ту се већ 33 године одржава Светско првенство у надметању гусана. Такмичења и квалификације трајали су два месеца, а све се завршило финалном борбом „белих гладијатора“.

Петогодишњи гусан Цезар нови је светски шампион! Требало му је 17 минута и 45 секунди борбе да савлада прошлогодишњег првака, гусана Маргитареса. 

„Надао сам се, веровао сам, све време сам веровао и сан се остварио! Рецепт за добијање шампиона не постоји. Мора да је мајстор, мора да има урођено да се туче“, објашњава власник гусана Цезара, Александар Малуцков.

У Мокрину код Кикинде је око стотину одгајивача гусака и свако би желео да у дворишту има гусана који је светски шампион.

Један од најмлађих одгајивача је једанаестогодишњи Вујадин Мишчевић. „Брат ми је показао прошле године и дао ми је једног гуска и постао је шампион“, каже Вујадин.

На опаске удружења за заштиту животиња о борби гусана, у Мокрину тврде да је реч о природним процесима.

„Једноставно, када дође сезона парења, они се надмећу да би освојили женке као сви остали мужјаци у природи. Тако и гусани. Неко се досетио тога да направили такмичење и ми млађи се сада трудимо да га одржимо“, рекао је Живица Терзић, председник Удружења „Бело перо" из Мокрина.

Удружење гушчара у Мокрину основано је 1986. године када су утврђена, и данас важећа, правила Светског првенства у надметању гусана.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво