Шах, мат! Са десет година Марко има више од 300 медаља и пехара

У његових десет година стала је титула најмлађег првака Србије икада, шест титула првака Војводине, више од три стотине медаља, пехара. Марко Милановић из Панчева је и најмлађи освајач прве сениорске шаховске категорије. Неке од првих изговорених речи биле су му шах, рокада, шех.

Марко је са свега пет и по година почео да игра шах, најпре са дедом и оцем.

„Прво ми је деда показао како се игра шах а онда је указао тати на мој таленат. Тата је почео да ме учи, а потом ми је нашао и учитеља шаха“, почео је Марко своју причу гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Марко има пет златних медаља у пет различитих дисциплина. У истој сезони, прошле године, био је најбољи у редовном шаху, убрзаном, брзопотезном, у решавању проблема и у школском шаху. Победио је и на недавно завршеном Првенству Војводине, и то ученике старије од њега.

Каже да јесте тешко доћи до победа и да мора да се прилагоди свакој дисциплини, али да може да се успе. Шаховске мајсторије вежба сваког дана, сат, до сат и по времена.

„Најчешће се припремам тако што посматрам како противник игра и могу да претпоставим како ће играти, али веома често се деси да он тако не одигра и онда играм из главе. Иначе, углавном могу да предвидим потезе“, објашњава млади шахиста.

Осим прошлогодишњег успеха у виду бројних признања, Марку је међу најдражим наградама она из 2015. године, када је постао првак Србије. Радо се сећа и 2016. године, када је у Европи поделио друго место, а освојио десету позицију на свету.

Тренера нема и ради са очевим пријатељем. Концентрацију вежба најчешће математичким задацима, а до недавно је тренирао и стони тенис. Ипак, шах воли зато што му, како каже, пружа прилику за надмудривање.

„Најтежа партија ми је била на првенству света 2015. године када сам играо седам и по сати са представником Пољске. Изгубио сам, погрешио сам на крају. Коштало ме је то што сам, између осталог, отишао у тоалет при крају игре. Била је то свега двоминутна пауза. Имао сам на крају само двадесет секунди да одиграм, погрешио сам и то ме је коштало победе“, присећа се Марко.

Иако му је идол руски велемајстор Александар Морозович, и шахом жели, како каже, дуго да се бави, то му неће бити професија.

„Нећу бити професионални шахиста, бићу аматерски. О томе шта ћу бити, нисам баш размишљао, можда ћу се бавити математиком", рекао је Марко, чији млађи брат Павле, са седам и по година, такође показује велики таленат за шах. Павле полако постаје Маркова конкуренција у кући, и већ је постигао запажене резултате на такмичењима у категоријама за млађе играче.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи