Само две године игра шах, а већ је шампионка

Крушевљанка Маша Ђокић, шампионка је Централне Србије у шаху, у категорији до осам година. Скоро да нема турнира на којима игра, а да не победи – од родног Крушевца до Солуна. Шаховски стручњаци сматрају да је мало деце у свету попут Маше, а она каже да јој је узор Алиса Марић.

Шах игра тек две године, а већ има двадесетак медаља и неколико пехара. Маша је ђак првак, енергична, брзо мисли, а у глави увек има, како каже, бар два потеза унапред.

„Ако имам притисак играм теже је, али ако немам, много је лако и брзо могу да победим партију“, каже Маша Ђокић додајући да јој притисак ствара страх од противника и да тада нема снагу и није сигурна да може да победи.

Машина другарица Петра Ерић открива да са Машом тренира шах: „Учи ме зато што сам почетник“.

„Колико придаје важности шаху, толико придаје важности школи“, хвали Машу учитељица Биљана Минић.

Где се Маша појави на турнирима, од родног Крушевца до Солуна, трему имају углавном њени противници. Велику подршку има у породици и матичном шах клубу.

„Наш идол је Алиса Марић и желеле бисмо да је упознамо на неком догађају или турниру“, признаје Милица Ђокић, Машина сестра.

„Маша ме подсећа на велемајстора Зајић Милана, јер је он 2008. године играо првенство света са осам година, колико и она има сада“, каже Градимир Ђорђевић, тренер у Шах клубу Крушевац.

Маша је два пута освојила титулу на кадетском првенству Централне Србије, а првакиња је у шаху и Македоније, у категорији до осам година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво