Поново откривена „изумрла“ џиновска пчела

Највећа пчела на свету, величине палца одрасле особе, поново је пронађена на забаченом индонежанском острву, деценијама пошто су научници мислили да су изумрле.

После вишедневног трагања, зоолози су пронашли, фотографисали и снимили једну живу женку највеће пчеле на свету.

Овај редак инсект назван је „Валасова дивовска пчела“, по британском природњаку и истраживачу Алфреду Раселу Валасу, који га је први описао 1858. године.

Научници су пронашли неколико примерака 1981. године, али од тада нису виђене.

Истраживачки тим је у јануару кренуо у потрагу крећући се Валасовом рутом по Индонезији.

„Било је апсолутно запањујуће видети пред собом, у дивљини, овог 'летећег булдога', инсекта за кога више уопште нисмо били сигурни да постоји“, каже Клај Болт, истраживач који је начинио прве фотографије.

Ово откриће, на индонежанским острвима познатим као Северна Молучка острва, даје наду научницима да се у њиховим шумама још може пронаћи један од најређих и најтраженијих инсеката на свету.

Члан експедиције и стручњак за пчеле Ели Вајман, ентомолог са Универзитета Принстон, нада се да ће ово поновно откриће омогућити истраживања која ће водити ка бољем разумевању животне историје пчела и помоћи у напорима да се оне заштите од изумирања.

Еколошки покрет, „Глобална заштита дивљих животиња“ (GVC), која је покренула међународну кампању за спас „изгубљених врста“, подржала је ово истраживање.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара