Ким ће за Ханој возом кроз Кину

Вијетнам се припрема за предстојећи састанак америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, који ће у Ханој допутовати возом преко Кине.

Киму ће бити потребно бар два и по дана путовања возом да би прешао на хиљаде километара из Пјонгјанга кроз Кину до Вијетнама, што значи да би требало да крене крајем недеље да би стигао 25. фебруара, како је планирано.

Воз ће се, како за агенцију Ројтерс наводе неименовани извори, зауставити на вијетнамском граничном прелазу Донг Данг, одакле ће Ким остатак пута од 170 километара наставити аутомобилом. Воз је иначе омиљено превозно средство Кима, као и његовог оца и деде.

Други извори блиски припремама састанка навели су да је преферирана локација за самит, који се одржава 27. и 28. фебруара, резиденција вијетнамске владе из колонијалног доба у центру Ханоја. Сви извори, међутим, напомињу да је могућа промена плана.

Вијетнамски премијер је, у уторак, комитету за организовање самита поручио да је безбедност Скупа приоритет, објављено је на сајту вијетнамске владе.

Према неименованом извору, преко пута резиденције вијетнамске владе налази се хотел „Метропол“, који је резервна локација за одржавање састанка. Могуће је и да ће Ким, током боравка у Ханоју, одсести у хотелу „Мелија“.

Трамп је изјавио да жели да Северна Кореја оконча свој нуклеарни програм, али да не жури и да се на Пјонгјанг не врши притисак око рока за то.

На конференцији за новинаре у Белој кући рекао је да санкције против Северне Кореје остају на снази и додао да та земља у скорије време није извела нуклеарне или ракетне пробе.

„Не журим. Нема тестирања. Докле год нема проба, ја не журим. Уколико до тога дође, то је већ нешто друго. Волео бих да видим коначну денуклеаризацију Северне Кореје“, рекао је Трамп.

Претходно је, у телефонском разговору са јужнокорејским председником Мун Џае Ином о предстојећем самиту са севернокорејским лидером, рекао да очекује велики напредак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара