Лутријски милионери на мукама

Синоним за срећника могао би да буде добитник на лотоу. Ипак, када се у џеп слије велика свота, можда и није тако лако одлучити шта даље. Финансијски стручњаци саветују да треба омогућити да „новац генерише нови новац“.

Грађани кажу да, када би добили лото-премију, не би открили свој идентитет и да би бар део добитка на лутрији поклонили. Од остатка новца би негде отпутовали, купили станове, кола.

Савет је да се део новца свакако уложи, и то према препоруци оних који новцем умеју да управљају.

Душан Узелац са портала kamatica.com саветује добитнике на лутрији да се консултују са инвеститором, консултантом за финансијска улагања и са брокерима.

„Потребно је да се чују све те информације и савети да би тај новац на крају крајева обезбедио континуиран прилив, било кроз некретнине, инвестирање у берзу или неки бизнис. Поента је да новац генерише новац“, каже Узелац.

Стручњаци поручују да је најсигурније је улагати у државне обвезнице. Добитак је од један до три одсто годишње. Ко се мало више разуме, ту је берза. Промет на нашој берзи је мали, али закон дозвољава улагање на иностраним.

„За оне који немају много искуства са берзом, мој предлог је да крену постепено, прво са мањим износом а да га после постепено повећавају. Важно је и да се ослоне на информације које могу добити од берзанских посредника“, каже брокер Бранислав Јоргић.

Улагати се може и у злато и племените метале или пшеницу, кукуруз, соју...

„За пшеницу постоји одређена неизвесност о томе какав ће род бити ове године. Постоји потенцијал да онај ко, на пример, раније купи пшеницу, касније може да оствари солидан прилив“, објашњава Јоргић.

Када лото-добитници плате порез од 20 одсто, сваку обавезу према држави су измирили, остатак је ослобођен дажбина и спреман за трошак.

Узелац наводи да велики број добитника на лутрији нема искуства са финансијама и да је то она дужа страна полуге, која може да озбиљно поправи нечији живот, али и да га поквари.

„Није уопште реткост да они који добију велике новце, брзо потроше те новце и на крају остану са много мање него што су пре тога имали“, упозорава Узелац.

Баш зато се у свету добитници премије на лутрији често одлучују за исплату на рате, за десет или чак 20 година. Тако сами себе спрече да потроше све одједном.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво