Напуштају научну каријеру када добију прво дете

Према студији објављеној у Зборнику Националне академије наука САД, 43 одсто жена и 23 одсто мушкараца напушта каријеру у науци, технологији, инжењерству и математици када добију прво дете.

Истраживачи су анализирали податке прикупљене у студији која је вођена више од десет година, у жељи да утврде колико оснивање породице утиче на родне разлике у овим научним областима, јавља Ројтерс.

Подаци су прикупљани само од научника који су имали стално, пуно радно време и нису имали децу у тренутку попуњавања првог упитника.

Резултати показују да је око 11 одсто новопечених мама заменило свој посао са пуним радним временом за мање плаћене повремене послове, а чак 15 одсто је потпуно напустило посао.

Многе су се одлучиле за промену каријере, надајући се да су послови у областима као што су менаџмент, маркетинг и услужне делатности компатибилнији са породичним животом.

„Очигледно је да се на овај начин губе вредни и високообучени сарадници у области науке, технологије, инжењерства и математике у време када постоје показатељи да постајемо мање конкурентни на светској сцени“, сматра Ерин Чек, професорка социологије на Универзитету у Мичигену, једна од ауторки ове студије.

Трошкови проналажења замена и обуке за таква висококвалификована радна места често могу бити знатно виши од давања двомесечног плаћеног одмора. „Зато је необично што се компаније оглушују о ова упозорења“, закључује професорка Чек.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво