У Кини је све могуће, па и летећи таксији и паметни семафори

Tаксији без возача већ постоје у Кини и права су атракција. Међутим, Кинези су отишли и корак даље и развијају таксије који лете. Док то не остваре, о безбедности пешака брину паметни семафори. У природном резервату Монт Еверест се уводе нове мере у циљу заштите животне средине.

На највишем врху света, Монт Евересту, ускоро ће бити уведена нова правила за посетиоце у циљу очувања животне средине. Обичним туристима биће забрањена посета, међутим, за планинаре који имају дозволе за пењање активности неће бити угрожене.

Простирући се на површини од око 33.800 квадратних километара, природни резерват планински врх Монт Еверест један је од најосетљивијих екосистема на свету. Недавно се интернетом проширио извештај који тврди да је камп Монт Евереста „затворен због озбиљног загађења“.

Локалне власти су то демантовале, али како би се сачувала животна средина, постојећи камп ће бити измештен, односно удаљен око два километра. Планинари са дозволом за пењање моћи ће да разапну шатор и на надморској висини од 5.200 метара.

Паметни семафори у Шангају

Уколико у Шангају покушате да пређете улицу док је на семафору укључено црвено светло, не само да ћете платити казну, већ ће цео град моћи да види вашу слику на екранима постављеним на раскрсници.

Саобраћајна полиција почела је да поставља паметне камере на семафорима у Шангају 2017. године и данас их имају све прометније раскрснице. Камере аутоматски снимају и фотографишу све оне који се нађу на коловозу када се на семафору укључи црвено светло.

Паметни систем затим пореди фотографију лица са оном из полицијске базе, односно са фотографијом из ваше личне карте или пасоша. Полиција ће још једном проверити идентитет, а онда вам на адресу стиже казна и три фотографије, као доказ да сте прекршили закон. Ваше фотографије стајаће на екранима у граду све ток не платите казну од 20 јуана, односно око 300 динара.

Осим паметних камера, Шангај је прошле године поставио и зебре које светле у бојама семафора, за све оне које мрзи да подигну поглед са мобилног телефона док прелазе улицу. Такође, почетком 2016. влада Шангаја започела је енергичну кампању за безбедност у саобраћају са хиљадама саобраћајаца који стоје на раскрсницама и мотре пешаке.

Како да избегнете гужву и паметне семафоре

Како вам се чини идеја да у оне дане када је у граду толика гужва да бисте до посла стигли брже пешке него градским превозом или услужним возилом, да позовете такси и по вас дође летелица? Кинези верују да ће то ускоро бити могуће и убрзано раде на томе.

Кинеска управа за цивилно ваздухопловство и иновативна компанија „Еханг“ из града Гуанџоуа, раде на путничким дроновима, односно летећим таксијима. Компанија „Еханг“ ће учествовати у безбедносној и другим проценама превоза беспилотним летелицама, као и постављању стандарда за путничке дронове, прве на свету.

„Надамо се да ћемо поставити индустријске стандарде који могу да буду прихваћени глобално. Циљ нам је да комерцијализујемо дронове што је пре могуће“, каже за РТС суоснивач компаније „Еханг“, Сионг Јиганг. 

Компанија „Еханг“ је 2016. године направила свој први дрон за превоз људи, у који могу да се сместе две особе. Сионг Јиганг наводи да ће дронови моћи да лете око 50 километара од једне до друге тачке у граду.

„Изградићемо платформе за слетање летелица на крововима и отвореним просторима, који не заузимају много места. Такође, биће изграђен и контролни центар на земљи“, додаје Јиганг.

Иначе, Кина има више од 1.200 компанија за производњу беспилотних летелица, а у земљи је до сада регистровано више од 295.000 дронова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара