На врху Килиманџара – преко препрека до одушевљења због успеха и подршке болесној деци

Иван Стевановић из Младеновца, који је са врха Килиманџара послао подршку за децу оболелу од рака, померио је границу наше вере у људе. Али, по свему судећи и неке своје границе, пре свега, издржљивости. Да би успео у том подухвату, помогао му је, као и осталом члановима експедиције, Радомир Микић, водич „Икстрим самит тима“. Снимке са највише планине Африке, али и своја искуства ова два планинара поделила су са гледаоцима Јутарњег програма РТС-а.

Експедиција је бројала 22 члана, предводили су их Радомир Микић и Лазар Бадањац из Дубровника, водичи „Икстрим самит тима“. Сви алпинисти изашли су на врх Килиманџара и сви су се вратили кућама безбедно.

Припреме нису биле ни једноставне ни краткотрајне.

„Последњих годину дана сам се спремао и кондиционо и психички. Погледао сам баш доста документараца и савета других планинара. Ипак, увек постоји нешто шта не планирате. Баш сам се дуго спремао и физички и у глави, али увек се деси нешто“, објашњава Иван Стевановић.

Као пример непредвиђених околности Иван наводи проблем са сном уочи последњег дана и кризе пред сам крај успона.

„Нисам се надао да ћу бити уморнији ту ноћ. Нисам добро спавао. У поноћ смо кренули, а већ негде око три сата ненормално ми се спавало, једва сам дисао, нисам имао кисеоника довољно, висина је учинила своје“, прича Иван истичући да је чак и један од локалних водича доживео висинску болест и морали су да га спусте.

Алпинисти могу да се припреме „на равном“ доста, наглашава водич Радомир Микић.

„Све то може да се предвиди зато што се то и очекује на планини. Успонима и добрим аклиматизацијама можете да предупредите и да добро поднесете висину. За некога ко је први пут као Иван, то је очекивано да се деси“, наводи Микић.

Пред крај успона Иван је толико био уморан да је пао на колена, хтео је да се одмори, али је успон морао да настави.

„Хладно је и да би ме спустили са те висине и по мраку, морам да будем бар мало свестан и да могу да ходам, ако будем заспао направићу проблем целој групи“, прича Иван и додаје да су речи водича „Ако сад не устанеш, остаћеш ту“, била психолошка подршка да би се тргнуо и наставио даље.

Улога водича у таквим ситуацијама је изузетно важна.

„За нас као водиче је задатак да читамо све чланове и да видимо како ће ко да реагује. А онда кад им уђемо мало у главу, када видимо на коју ће ко удицу да се упеца, морамо некад и да их и слажемо“, открива водич Радомир. 

Нови циљеви

Следећи корак, то јест следеће висине које ће Иван и Радомир освајати у плану су ускоро.

„Планирам да завршим алпинистичку обуку летњу и зимску и да следећи буде Монблан, он је мало тежи, захтевнији, а планирам да нађем и неке спонзоре који би уплатили неки новац управо деци оболелој од рака“, каже Иван додајући да ће покушати да анимира пријатеље да му се придруже у тим намерама.

Радомир пред собом има циљ у Кини – врх Мустаг Ата.

„Тај врх су алпинисти из Србије више пута покушали да освоје, али у томе нису успели, углавном због лоших временских прилика. Надам се да ћемо имати мало више среће овог јула“, закључио је Радомир.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво