Медвед Миша јасан – крај зиме, дошло пролеће

У народу се каже да се на Сретење срећу зима и лето. Верује се да на овај дан медведи излазе из зимског брлога. Ако је угледају своју сенку, враћају се назад, јер ће зима потрајати још шест недеља. Ако сенке нема, пролеће је на прагу. Народни метеоролози, попут медведа Мише у Београдском зоолошком врту и Меденог на Палићу кажу да више неће бити зиме и да је пролеће стигло.

Ветеринар Јожеф Езфеђ каже да има пуно поверење у Мишу. „Јесте да је он тибетански медвед, али он је већ дуго овде и зна све наше обичаје. Он је изашао, покупио храну и неке молекуле из ваздуха“, објашњава кроз шалу Јошка.

Не само да је Миша изашао из јазбине, већ све време гледа ка небу, што само може да буде добар знак.

Тибетански медведи су фамилијарни и веома су везани за породицу. Лети се повлаче у планине, а зими се спуштају тражећи погодно место да презиме.

Са Мишом се сложио и Медени у Палићком зоолошком врту, који је радо изашао из јазбине и у сласт појео свој први овогодишњи оброк. Радознало је истраживао своју територију и забавио се реквизитима који су му на располагању.

На Палићу је забележено сунчаних девет степени Целзијуса.

У пријатном времену уживале су и остале животње у Зоолошком врту на Палићу, попут младе лавице Киаре, нове звезде врта.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи