Древна супернова спасила Земљу да не буде потопљена

Земља би читава била под водом да оближња звезда није експлодирала пре 4,6 милијарди година.

Масивна звезда у „комшилуку“ Сунца насилно је окончала своје постојање у добу када су Земља и остале планете нашег система биле тек у повоју пре 4,6 милијарди година.

Супернова је „посејала“ читав Сунчев систем радиоактивним елементима, укључујући алуминијум-26, који се потом загрејао и исушио планетазимале, чијим су спајањем настале планете, показало је ново истраживање Института за геофизику у Цириху.

Исушивање је имало огроман ефекат, јер се сматра да је Земља највећи део воде добила од планетазимала.

„Резултат наших симулација показао је да постоје два квалитативно различита типа планетарних система. Први, у који спадају планете нашег звезданог система, оне са мало воде. Други, у који спадају примарно водени светови настали у условима без присуства масивне звезде и алуминијума-26“, навео је Тим Лихтенберг, вођа студије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво