Познати финалисти овогодишње „Гусанијаде“ у Мокрину

Припреме за „Гусанијаду“ која почиње 24. фебруара у Мокрину, почеле су још 15. и 16. децембра. Ово традиционално надметање, које се одржава од 1986. године, званично је регистровао Унеско. На сокацима севернобанатског села у квалификационим борбама било је око 130 гусана, међу којима су изабрани овогодишњи финалисти.

У квалификационим такмичењима, после одржаног полуфинала, најбољи мокрински гусани су Маргитарес и Цезар. Маргитарес је савладао Туфницу и свог власника Милорада Ристића учинио поносним јер се његов пулен другу годину заредом нашао у финалу.

„Из године у годину да даје врхунске борбе. Дошли смо до још једног финала, па идемо по тај велики пехар. Сад како буде. Био је два пута шампион једном је изгубио у финалу“, нада се Милорад Ристић, власник гусана Маргитареса.

Други финалиста, гусан Цезар у полуфиналу је савладао Бегунца.

„Било је тешко, противник је био заиста добар, чак сам ја мислио да ће изгубити пошто ми се тако учинило, али ето успео је некако. Извукао се и победио“, срећан је Милан Малуцков, власник гусана Цезара.

Организатори овог занимљивог такмичења, удружење „Бело перо“ из Мокрина на овај начин желе да промовишу развој гушчарства. Удружење броји око 90 чланова. Њихов председник, Живица Терзић, објашњава предисторију овог такмичења: „Многи кажу, од кад је Мокринчана од тада су гуске дошле у Мокрин, па на неки начин су и почела надметања. Званичније двадесетих година прошлог века један лекар је то започео, а 1986. године је основано удружење и осмишљено такмичење које изгледа као и данас.“

Финале овогодишњег 33. по реду Светског првенства у борби гусана биће 24. фебруара. Сем борбе сениора одржаће се и финале у борби гусана старих до две године.

Посебно је важно нагласити да у овим борбама нема никаквог лошег односа према животињама, јер је ово природни нагон гусака у ово доба године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво