Завршен споменик Јованчи Мицићу, Нушићевом путнику око света

Стручњаци фирме „Ралекс“ из Јагодине завршили су, у овом граду, радове на Споменику легендарном светском путнику, Јагодинцу, Јованчи Мицићу, главном лику српског књижевника Бранислава Нушића у комедији „Пут око света“.

Остало је да се уреди околиш и безбеднији приступ Споменику школских екскурзија и туриста, што ће бити ускоро, ако време дозволи за пет до шест дана, изјавио је новинарима председник Скупштине града Драган Марковић-Палма.

Јованча Мицић у Јагодини има своју улицу, а главна награда Позоришног фестивала Дани комедије, награда публике за најдуховитију представу, је статута Јованче Мицића.

Споменик се налази на улазу у Јагодину из правца Ћуприје на кружном току регионалног пута Јагодина - Ћуприја - Параћин - Рековац.

Градња је почела 4. јануара израдом великог металног глобуса, а седећа статуа, урађена по идеји уметника Небојше Цветковића у Моделарско уметничкој радионици у Београду постављена ја на врх глобуса. Фигура Јованче, изграђена је од полиестера, и постављена да седи на коферу са кишобраном у крилу са десном руком испруженом у правцу Јагодине.

У унутрашњости и испред глобуса, који је промера девет метара, на коме пише „Цео свет обиђох, као Јагодину нигде не нађох", постављено је шест кофера, који симболишу земље у којима је био.

Споменика Јовнчи Мицићу, је још једна туристичка атракције Јагодине, коју годишње посети око 600.000 туриста.

Познати историчар из Јагодине Нинослав Станојловић, у књизи Нушић и Јагодина, пише да је Нушићу, као предложак у највећој мери за лик легендарног Јованче, послужио, јагодински трговац Милан Д. Раденковић (1850 - 1915) „његов буран живот, а нарочито вишегодишњи боравак у Америци".

За Раденковића пише и да је био физички радник на железници, дрвосеча, рибар, кожар, али и учесник Тимочке буне, председник општине јагодинске у неколико мандата, одличан зналац енглеског језика, преставник Управе монопола дувана на Светској изложби у Лондону 1907. године...

Нушић је у Јагодини „дуже боравио, крајем 1885. године, у време српско бугарског рата, у време примираја и кантоновања српске војске у овом граду, када је био каплар у седмом пуку".

„Јованча Мицић" настао је у јагодинском ловачком кафанчету „Дарданели, у коме је Нушић често био гост са песником Војиславом Илићем, а први пут је ступио на „даске које живот значе" у комедији Обичан човек.

Премијера ове шале у три чина, извело је Народне позориште Београд 6. септембра 1901.године у режији Милорада Гвариловића.

Свом главном лику име Јованча Нушић је дао по добродушном и срдачном кафеџији Јованчи Симићу, власнику „Дарданела", имeњаку оновремене култне скадарлијске ресторације у Београду.

Јованча Симић, коме је Нушић променио презиме у Мицић, умро је 1910. године.

Кафанчета „Дарданели" из тада Параћинске улице, сада Славке Ђурђевић, одавно нема, али је остало да се у њему „родио" и у бели свет отисно „вазда гласовити Јагодинац Јованче Мицић, трговац и светски путник", за кога је везана и она често изговарана реченица међу Јагодинцима када се врате са пута: „Цео свет обиђох, као Јагодину нигде не нађох".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво