Велико откриће археолога – пронађена гробница са 50 мумија

Почетак године је за египатске архологе био веома успешан, јер су у граду Миња, јужно од Каира, пронашли фараонску гробницу са 50 мумија, саопштило је Министарство за антиквитете Египта.

Откивање тајни које су миленијумима скриване дубоко испод површине земље Египта не престају да нас изненађују. Педесет мумија, међу којима је и 12 деце, пронађене су девет метара испод земље унутар четири просторије.

Мумије датирају из птоломејске ере, пре више од 2.000 година. 

Њихов идентитет још увек није познат, рекао је генерални секретар Врховног савета за антиквитете Мустафа Вазири.

„Још нисмо пронашли имена исписана хијероглифима“, рекао је Вазири, додајући да је јасно да су мумије људи који су припадали високом слоју друштва, судећи по начину на који су мумифицирани, преноси Ројтерс.

Посетиоци, укључујући амбасадоре из неколико земаља, окупили су се на церемонији објаве овог значајног проналска, током које било изложено 40 пронађених мумија.

Неке мумије су пронађене замотане у платно, док су друге биле смештене у камене сандуке или дрвене саркофаге.

Овај археолошки налаз први је од почетка 2019. године и ископан је кроз заједничку мисију са Истраживачким центром за археолошке студије Универзитета Миња.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се