Чаробни „Кинески фестивал светла“ на Калемегдану

У сусрет обележавању кинеске Нове године, на Калемегданску тврђаву, право из Кине, стиже светлосни спектакл. Уз изложбу чаробне инсталације кинеских лампиона, 4. фебруара почеће „Кинески фестивал светла“ у Србији којим ће се први пут код нас прославити Кинеска нова година.

Бајковите светлосне инсталације под називом ПандаГодишња добаЧудесни јеленШапат пингвина и још многе друге увешће нас у чудесни свет маште и светла, који ће посебно бити занимљив најмлађима.

До ове спектакуларне изложбе је дошло захваљујући културној размени између наше две земље, а на иницијативу и лично ангажовање пре свега нашег уметника Слободана Тркуље, креативног амбасадора Србије, који са групом „Балканополис“ ужива изузетну популарност у овој најмногољуднијој земљи на свету.

Изложбу ће отворити амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо, министар културе Владан Вукосављевић и премијерка Ана Брнабић.

Бесплатни светлосни спектакл, који ће улепшавати Калемегдан од 4. до 24. фебруара, креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона „Зигонг Хаитјен“ из Кине. Лампиони ће се упалити свако вече од 17 часова.

У оквиру програма првог „Кинеског фестивала светла“, 16. фебруара у Комбанк дворани биће одржан концерт примитивног музичког ансамбла „Хин Ан“, пореклом из прелепе Хорикин прерије из унутрашње Монголије у Кини.

Уз спектакуларан програм који је прикладан за све узрасте, „Хин Ан“ ансамбл повешће вас на незаборавно музичко путовање у коме ће вам кроз музику и плес открити приче и анегдоте из живота Монгола.

Овај наступ представља и јединствену прилику да се упознате са културом и традицијом овог древног народа Далеког Истока.

Домаћин вечери и водитељ програма биће наш познати уметник Слободан Тркуља.

Први „Кинески фестивал светла“ у нашој земљи организовао је „Балканополис центра за модерну традицију", уз подршку Владе Србије и кинеске амбасаде у Београду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво