Иранац православац

У потрази за миром и бољим животом Мухамед Бардахари из Ирана пре седам месеци стигао је у Србију. Оно што га издваја од других миграната је то што је, док чека азил да би остао у нашој земљи, примио православну веру.

Михаило учи српски. Овде је са својом супругом Атусом, а желе да остану у Србији.

У складу са православним обичајима, уз присуство свештеника и кума, у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Лозници, 24. јануара Мухамед је постао Михаило. Име је добио по истоименом свецу, а обележаваће, каже, и славу.

„Слава је дан на који се обележава светац који штити породицу. Моја слава је сада свети Јаков Персијанац и славићу је 10. децембра“, каже Михаило.

Пре крштења редовно је долазио у цркву и са свештеником водио дуге разговоре о православљу.

„Мислим да је Михаило човек изузетног образовања, изузетних људских квалитета, изузетне храбрости, човек који Србију доживљава као слободну државу, државу у којој може слободно да планира и организује свој живот и на слободан начин да се моли Богу. Мислим да ће он као појединац у овој држави, ако му се одобри право азила, дати велики допринос српском друштву“, рекао је свештеник Милош Петровић.

О православљу, Михаило је знао доста и пре доласка у Србију, а након одлуке да овде заснује породицу, није, каже, имао дилему.

„Осећам се овде као да сам код куће, имам велико поштовање према вашим људима и вери, јер су ми омогућили мир и сигурност“, нагласио је Михаило.

У наредних неколико дана, у лозничкој цркви биће крштена и Михаилова супруга, а за неколико месеци, када постану родитељи, и њихово дете.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво