Исклесао више од 500 фигура у дрвету, а све је почело од тастовог лика

Његове скулптуре су на Острогу и Хиландару, баш као и у манастирима широм Србије. Вајару Драгану Крмару дрва не служе само за огрев већ као инспирација за рад.

Како би показао колико воли таста, Драган Крмар његов лик у дрвету је исклесао. Сећа се да је то била прва фигура која је настала у његовој радионици, пре две деценије.

Драган каже да је тим делом помало фасцинирао своју супругу. Како додаје, и ћерка је била задовољна, а тасту је било драго.

А кад је положио испит код таста, овај машински инжењер одважио се да постане дрводеља али и да изучи прве кораке у вајарству.

Напомиње да води порекло са Кордуна, где је дрво и основни извор прихода и материјал за алате. Вероватно има и нешто у генима. „И стриц ми је био мајстор сваштар, а можда сам и ја мало повукао на њега", каже Драган.

Ово је хоби у правом смислу речи, јер своја дела не продаје. Често их поклања. Не води прецизну евиденцију, али претпоставља да је издељао најмање 500 фигура.

„Често пута ако почнем да размишљам пре него што заспим, онда ноћ проведем без сна, јер се надовезује идеја на идеју - решавање мотива, конструкције, техничких проблема, како све то усагласити, јер није то само одабрати шта ће да се ради", указује Драган.

А ради најчешће сеоске и црквене мотиве - деље ликове монаха, испосника, патријарха, иако за себе каже да је атеиста. Инспирације му не мањка, што није случај са материјалима за рад.

„Доста је проблематично са материјалом, наћи право, суво, погодно дрво јер се често десило да урадим а оно у финалу пукне", каже Драган.

Наглашава да му је то подстрек да то уради боље. „То значи да сам погрешио негде и нисам проценио дрво довољно какво је да ли има унутрашње пукотине, како иду влакна, у ком правцу и смеру, и то је врло битно да се познаје дрво пре почетка рада“, објашњава Драган.

Не само да је вешт са дрветом, већ је сам направио и прецизне алате за рад. Машта да сагради и вајат у који ће сабрати сва своја уметничка дела и фигури таста придружи и лик таште.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво