Ватра уништила последњу египатску колонију

Најновија археолошка ископавањима у Израелу и на подручју од Газе до Галилеје показала су да је последња значајна колонија Египатског царства којом су владали фараони – Канан – ослобођена побуном у којој су спаљени неки од најважнијих египатских утврђења у том региону Блиског истока.

Израелски археолози помно истражују остатке кананских насеобина током тровековне владавине Египта која се може пратити преко артефаката из тог периода.

Тако су пронађени саркофази начињени према египатским узорима, као и скулптуре сфинга, скарабеја, божанстава и портрети локалних управитеља, преноси стручни интернационални двомесечник Археологија.

Ископавања код Јафе открила су градску капију уз коју су се налазиле просторије египатског војног гарнизона и где су нађене веће количине глинених таблица са клинастим писмом из којих се могло сазнати о функционисању насеља. То је био период највеће војне моћи Египта који је у то време прикључио и Нубију својој територији.

Владајући земљом Канан, према речима археолога Израела Финкелштајна са Универзитета у Тел Авиву, Египат је добио зачајну стартешку позицију, јер је могао да контролише кретање Хетита и трговачке путеве од централне Азије према Медитерану. 

Кананити су постали египатска колонија 1458. пре нове ере када је дошло до одлучујуће битке код Мегида (данас северни Израел) у којој је поражен савез держава које су формирали у одбрани од Египћана.

Победа Египћана које је предводио фараон Тутмос Трећи забалежена је на многим рељефима широм Египта.

Нови господари кананске земље су одамах почели да осигуравају освојене територије градњом тврђава чији остаци се сада постепено откопавају, пре свега утврђење где је касније подигнут град Јафа на морској обали. 

Кананити су припадали семитским племенима која су после ослобађања од египатске власти основали више градова у подручју савременог Израела, Либана, западне Сирије и почели су да се називају Феничанима.

Они су основали Картагину у деветом веку пре нове ере која је постала трговачка велесила Медитерана. 

Дуготрајна суша у подручју Канана изазвала је незадовољство становника који су почели да пале поједине градове и током најновијих ископавања у околини Јафе археолози су утврдили да је и овај највећи од свих кананских градова био спаљен око 1125 године пре нове ере и то је означило званични крај египатске колонијалне власти над Кананом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи