Шарпланинци у центру пажње захваљујући Пашиној популарности

Због једног Паше, штенца који је поклоњен председнику Русије Владимиру Путину последњих дана прича се о шарпланинцима. Пашу је одгајио Драган Ћулибрк из Петроварадина који је гостујући у Јутарњем програму РТС-а истакао да ће то учинити да раса постане популарнија и траженија и да су у питању предивни пси који ће бранити власника и његову имовину по цену живота.

Његово порекло и генетски центар налази се на Шар планини и широј околини где је традиционално штитио и чувао стада од вукова и мрких медведа.

То је једна од првих регистрованих раса паса у свету. Регистрован је у као раса у међународној федерацији – ФЦИ још 1939. године под службеним именом илирски овчар.

Од 1957. године шарпланински овчар добија ново службено име које важи и данас Југословенски овчар - шарпланинац.

Дуго је забрањиван извоз шарпланинаца из Југославије, а први пут су извезени у иностранство 1970. године. Данас се ови пси могу наћи у Америци, Француској, Канади, али најзаступљенији су у земљама бивше Југославије.

Одгајивач шарпланинаца Драган Ћулибрк из Петроварадина истиче да је реч о псу који је привржен свим члановима домаћинства, па чак и животињама које су на имању.

„Децу обожавају, изузетно су толерантни и неће реаговати на чупање“, истакао је Ћулибрк додајући да шарпланинци нису захтевна раса, не једу много нити су избирљиви иако су мужјаци тешки и до 50 килограма.

Паша, штене које је од председника Србије Александра Вучића на поклон добио Владимир Путин, привукао је пажњу јавности и то ће, каже Ћулибрк, учинити да раса постане популарнија и траженија.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво