Кинеска путничка грозница

Kина 5. фебруара прославља Нову лунарну годину. Тог дана почиње Фестивал пролећа, највећи кинески празник, током ког стотине милиона Kинеза путује у своје родне градове.

У земљи са 1,4 милијарде становника није тешко замислити гужву. Ипак, гужве на аеродромима, аутобуским и железничким станицама у време Пролећног фестивала у Kини, не можете ни замислити.

Ове године, „путничка грозница“ у Kини траје од 21. јануара до 1. марта и кинеске власти процењују да ће се у том периоду бити остварено скоро три милијарде путовања!

Може се рећи да је Пролећни фестивал, односно празнични дани око кинеске Нове године, најмасовнија добровољна миграција на свету.

Тада десетине милиона Kинеза одлазе из великих градова како би празничне дане провеле са својим породицама. За многе Kинезе, то су једини дани у години када могу да виде своје породице.

За то време, велики градови остају „празни“. Kинези кажу да у Пекингу, граду са скоро 22 милиона становника, током Пролећног фестивала остане само три милиона људи. Није лако проверити ту информацију, али су празне улице видљиве голим оком.

Због великих гужви и карата које се купују и по неколико месеци унапред, повећан је број возова, аутобуса, чак и авиона.
                                                                                                                                      
Последњих година, међу Kинезима је све популарније путовање авионом по земљи. Kако се кинеска авио-мрежа шири, а приходи становника расту, све више Kинеза бира авион као превозно средство.

Током 40-дневне саобраћајне гужве очекује се 73 милиона путовања авионом. Према наводима кинеског цивилног ваздухопловства, то је раст од 12 одсто у односу на прошлу годину.

Ипак, воз је и даље омиљено превозно средство у Kини. Мрежа брзих железница је све већа, возови су тачни у минут и иду брзинама од преко 300 километара на сат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи