На Универзитету Нотр Дам у САД прекривају мурале са Колумбом

Универзитет Нотр Дам у САД најавио је да ће прекрити мурале на згради који приказују долазак Кристофора Колумба у Америку, након критика да они приказују америчке Индијанце у стереотипним покорним ставовима пред белим европским истраживачима.

Дванаест мурала Луиса Грегорија из осамдесетих година 19. века имали су за циљ да охрабре имигранте који су дошли у САД током периода антикатоличког расположења у Европи, али они прикривају другу страну: експлоатацију и репресију над Индијанцима, рекао је свештеник Џон Џенкис, председник Нотр Дама, преноси АП.

„То је мрачнија страна ове приче коју морамо признати“, објаснио је Џенкис у недељу у писаној изјави.

Према његовим речима, мурали у главној згради тог католичког универзитета у Индијани који су осликани на зидовима биће покривени, али ће могуће повремено их приказивати.

За стално приказивање фотографија ових слика биће обезбеђено друго место са објашњењем њиховог садржаја, додао је Џенкис и нагласио да желе да сачувају уметничка дела која су првобитно имала циљ да славе католике имигранте који су били маргинализовани у то време у друштву, али на начин који избегава ненамерно маргинализовање других.

У 2017. години, више од 300 садашњих и бивших студената и запослених на Универзитету Нотр Дам потписали су писмо објављено у универзитетским новинама у којем се позива на уклањање мурала.

Председник Удружења студената америчких Индијанаца Маркус Винчестер Џонс похвалио је Џенкисову одлуку и рекао да је „ово добар корак ка признавању људскости америчким староседеоцима и онима који су дошли пре нас“, преноси агенција.

Универзитет Нотр Дам је рангиран у врху истраживачких институција у САД и препознатљив је по својој златној куполи на главној згради.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво