Како је изгледало помрачење „крвавог“ Месеца

Потпуно помрачење Месеца у јутарњим часовима измамило је људе и фотографе на улице широм света. Сви су се трудили да направе што бољу фотографију „суперкрвавог“ Месеца, чије помрачење је трајало близу два сата. „Црвени“ Месец је био ближи Земљи него што је уобичајено.

Помрачење Месеца у најбоље се видело из Северне и Јужне Америке, као и делова западне Европе. Тако су у спектакуларном помрачењу Месеца уживали Пражани у самом центру града.

Месец потпуно засењен Земљом одлично се видео и код суседа у Мађарској, изнад дворца Салго, који се налази на 109 километара североисточно од Будимпеште.

Невероватна фотографија „супер-Месеца“ „ухваћена“ је у бриселском Парку јубилеја у Белгији.

Занимљива фотографија забележена је и у немачком граду Франкфурту док авион пролази „поред“ помраченог Месеца.

Када се помрачење догоди у јануару, као и ове године, понекад се овај феномен назива и Месец вука или велики Месец духа.

Следеће потпуно помрачење Месеца очекује се за две године, 26. маја 2021. године.

Ова врста помрачења настаје када Земља пролази тачно између Сунца и Месеца. У тој ситуацији, Сунце је иза Земље и Месец се налази у Земљиној сенци. 

„Мало Сунчеве светлости се ломи у Земљиној атмосфери и допире до Месеца, савијајући се око ивица Земље“, каже Волтер Фриман, асистент на Универзитету Сиракуза у Њујорку и додаје да је управо та мала кличина црвеног светла омугићила да се Месец довољно види.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво