Рим, кад новчићи за срећу направе раздор

Градоначелница Рима Вирђинија Рађи ушла је у спор са Католичком црквом, због новца из фонтане ди Треви, који је до сада узимала хуманитарна организација за помоћ сиромашнима. Милионима туриста бацање новчића у фонтану значи гаранцију да ће се вратити у Рим, а за градске власти – тих милион и по евра у кованицама годишње – додатни је приход.

У Цркву или у градску касу? То је тренутно велика полемика у Риму, после одлуке градских власти да, од априла, новчићи из фонтане Ди Треви, уместо за помоћ сиромашнима иду у градски буџет. Дневно у најпознатијој фонтани на свету заврши око 3.000 евра.

Градоначелница Рима Вирђинија Рађи жели да тај новац искористи за обнову градске инфраструктуре.

Од избора 2016. популарност Рађијеве из "Покрета пет звезда" пада, због неуспеха у решавању проблема – градског дуга, чишћења улица, неуређених путева... Без обзира на евентуални спор Цркве и града за туристе, новчић у фонтани остаје питање среће и традиције.

У граду на седам брежуљака, од 2.000 фонтана - најпознатија је барокна фонтана Ди Треви, стара готово 300 година.

Годишње је обиђу милиони туриста, а за традицију бацања новчића најзаслужнија је песма Френка Синатре "Три новчића у фонтани".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво