Шта када аутомобил неће да упали

Често се дешава да током зимских дана очистите снег са аутомобила, седнете у њега, а онда, колико год покушавали, никако не можете да га покренете. Такође, дешава се и да се брава заледи, а стакла замагле. Ево шта све можемо да урадимо у овим непожељним ситуацијама.

Када не можемо да покренемо аутомобил, спас нам је други аутомбил чији је резеровар пун, али и каблови.

У комплету обично има два кабла, црвене и црне боје, али некада један од њих буде и плави. Није важно које боје ћете кабал користити, важно је само да се он везује за исти пол.

Такође, веома је важно да се правилним редоследом повежу празан и пун акумулатор како не би дошло до било каквог оштећења.

Једним крајем кабла прво спајамо плус на акумулатору који је празан, а онда други део везујемо на плус акумулатора који је давалац.

Затим, други кабл закачимо на минус клема на аутомобилу који је давалац за минус клема аутомобила који желимо да упалимо, али можемо да везати и за масу, односно на шасију, шраф или неки други метал.

Битно је да се два аутомобила не додирују и да каблови не буду укрштени, јер може доћи до кратког споја и тада може да страда акумулатор или алтернатор.

Када кабловима повежемо акумулаторе, пустимо да аутомобил који је давалац ради три-четири минута како би се напони изједначили.

Важно је истаћи да на аутомобилу који желимо да покренемо искључимо све могуће потрошаче, као што су радио, грејач, клима, светла итд.

Када смо покренули аутомобил, каблове скидамо обрнутим редом. Прво са минус или масе са покренутог аутомобила, па минус са аутомобила који био давалац, да бисмо на крају скинули плус кабл.

Може се десети да ауто који сте упалили на кабалове да се поново угаси, а то је онда сигнал да је у питању неки већи квар.

Када се стакла замагле

Пожељно је да компресор климе буде укључен, јер клима брже одмагли, али да не би дошло до магљења стакала неколико дана, довољан нам је један лимун.

Лимун пресечемо на пола, намажемо стакла изнутра и пустимо да се осуши. Тако наредних недељу дана не морамо да бринемо да ли ће нам стакла замаглити.

Други начин да спречимо магљење стакла је пена за бријање. Нанесете пену и размажете по стаклима, оставите мало да одстоји и после је скинете.

Када брава заледи

Током ледених дана, често се дешава и да нам брава заледи. Због тога је пожељно да код себе увек имамо упаљач или шибицу.

Упаљачем или шибицом загрејемо кључ са обе стране и потом загрејан кључ полако убацујемо у браву која ће почети да се одмрзава све док се ауто не укључи.

Надамо се да ће вам неки од савета помоћи током зимских дана. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи