Римски мозаици добијају царски сјај

У трећем и четвртом веку имали су хиподром, ковницу новца, Царску палату са подним и зидним грејањем, водоводом и канализацијом. У Сирмијум, град у коме је рођено пет римских царева, данас античким наслеђем привлаче туристе. Мозаици, који су красили царске одаје, сада красе наткривени локалитет у Сремској Митровици.

На мање од два квадрата више од 2.000 коцкица. Пре 1.700 година овај мозаик украшавао је хол дворишног трема Царске палате. Када се након вишедесенијског чувања у депоу у радионици Завода за заштиту културе заврши рестаурација свих 17 фрагмената, поново ће бити у царским одајама где је и пронађен.

"Десетак центиметара квадратних траје понекад и пар сати да се очисти, а чисти се различитим алатима, најчешће зубарским и којекаквим кукицама", каже архитекта конзерватор Иван Филиповић.

За девет година од наткривања Царске палате рестаурирано је око 100 квадратних метара мозаика. Најраскошнији, једини пронађен са ликом бога Меркура, има више од 10.000 делова од којих су многи од стакла, позлаћени и посребрени.

"Крајњи план је да овај објекат, овај простор, постане галерија античких мозаика. Више од 350 квадратних метара мозаика је пронађено овде, значи да буду сви презентовани и да ово постане једна од највећих галерија подних мозаика у Европи", рекао је директор Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица Љубиша Шулаја.

Како су се мењали римски цареви, тако су и мењали и мозаици. На сремскомитровачком локалитету античко наслеђе откривано је из више слојева кроз неколико векова.

Део Сирмијумске раскоши су и остаци ових стубова. То је порфир, египатски љубичасти мермер, који се могао уграђивати само у царским палатама.

Због античког наслеђа, Сремска Митровица је на бројним европским туристичким мапама. Међу 20.000 посетилаца прошле године, бројни су странци.

"Туристи долазе са свих страна света, одушевљени су тим што се испод једног савременог града Сремске Митровице налази један тако раскошан и богат град", каже дипломирани туризмолог, кустос Царске палате Душица Остојић.

Улагање у наткривање Царске палате се исплатило. За будућу галерију античких мозаика, кажу, новац више није проблем. Због недовољно лиценцираних конзерватора заштићени римски мозаици сада чекају на ред.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи