Споменик Нушићевом Јованчи у Јагодини у завршној фази

У Јагодини се завршава грандиозни споменик легендарном „светском путнику“ Јованчи Мицићу, главном лику комедије „Пут око света“ српског књижевника Бранислава Нушића.

На улазу у Јагодину из правца Ћуприје, на кружном току регионалног пута Јагодина - Ћуприја - Параћин - Рековац, ускоро ће се налазити споменик Јованчи, а на њему и данас раде вариоци и други стручњаци фирме „Ралекс“ из Јагодине.

Изградња је почела 4. јануара израдом великог металног глобуса, са мердијанима и паралелама, и илустрацијама континената, а у суботу је на врх глобуса специјалном дизалицом подигнута и постављена седећа статуа Јованче Мицића.

Јованча, изграђен од полиестера, седи на коферу, лицем окренут према Рековцу, а десну руку је испружио у правцу Јагодине.

На глобусу, који је промера девет метара, пише „Цео свет обиђох, као Јагодину нигде не нађох“, док ће у унутрашњости глобуса бити постављено шест кофера, који симболишу земље у којима је био.

Изградњу тог споменика, као још једне туристичке атракције Јагодине, најавио је на традиционалном новогодишњем коктелу Скупштине града, 27. децембра председник Скупштине Драган Марковић - Палма.

Познати историчар из Јагодине Нинослав Станојловић, у књизи Нушић и Јагодина, пише да је Нушићу, као предложак за лик легендарног Јованче Мицића у највећој мери послужио јагодински трговац Милан Д. Раденковић (1850-1915) и „његов буран живот, а нарочито вишегодишњи боравак у Америци“.

За Раденковића пише и да је био физички радник на железници, дрвосеча, рибар, кожар... али и учесник Тимочке буне, председник општине јагодинске у неколико мандата, одличан зналац енглеског језика, као и представник Управе монопола дувана на Светској изложби у Лондону 1907. године...

Нушић је у Јагодини дуже боравио крајем 1885. године, у време српско-бугарског рата, у време примирја и када је био каплар у седмом пуку. Тада је у Јагодини, као добровољац српске војске био и песник Војислав Илић.

У то време, наводи Станојловић, у Јагодини је, према попису становништва из 1863. године било 14 људи са именом Јованча.

Јованча Симић, коме је Нушић променио презиме у Мицић, умро је 1910. године.

Кафане „Дарданели“, из тада Параћинске улице, сада Славке Ђурђевић, одавно нема, али је остало да се у њему „родио“ и у бели свет отиснуо „вазда гласовити Јагодинац, Јованча Мицић, трговац и светски путник“, за кога је везана и она често изговарана реченица међу Јагодинцима када се врате са пута: „Цео свет обиђох, као Јагодину нигде не нађох“.

На Позоришном фестивалу Дани комедије у Јагодини, који се одржава скоро 50 година, главна награда, награда публике, за најсмешнију представу је статуета „Јованча Мицић“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи